Industriarbetarnas tidning

Full pott för Benny Karlsson och Pappers

23 januari, 2002

Skrivet av

Klippan AB föll tungt i Arbetsdomstolen. Företaget tvingas nu betala skadestånd både till Pappers och Benny Karlsson, avdelningsordförande på Lessebo bruk. Den senare rentvåddes dessutom helt från alla anklagelser om påstådda oegentligheter.

– En seger på KO, konstaterar Pappers ordförande Sune Ekbåge.

Det var den 2 november 2000 som Klippan AB varslade Benny Karlsson om avsked. Ordföranden och störste aktieägaren Jan Bernander uppgav tre skäl för varslet. Han påstod att Benny Karlsson hade fuskat med sin övertidsredovisning, felaktigt omvandlat ett skadestånd från företaget till möbelinköp på fackexpeditionen och för att varit jävig på ett bolagstyrelsemöte.

Vid den centrala förhandling som sedan följde enades Pappers och Skogsindustrierna, som företrädde Klippan, om att samtliga anklagelser var grundlösa. Parterna enades också om skadestånd som Bernander vägrade gå med på, och som ledde till att Pappers lämnade in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen (AD) den 21 december 2000.

Nu har arbetsdomstolen gjort samma bedömning som parterna gjorde i den centrala förhandlingen. Klippan AB döms att betala 80 000 i ett allmänt skadestånd till Benny Karlsson och 80 000 till Pappers. Dessutom ska Klippan stå för Pappers rättegångskostnader på 221 000 kronor.

Pappers ansåg i stämningen att Klippan AB uppträtt föreningsrättskränkande och att det ekonomiska skadeståndet därför borde bli kännbart. Totalt krävde Pappers 625 000 kronor i skadestånd.

Så stora belopp blev det nu inte.

– Men skadestånden på 80 000 plus 80 000 kronor är de högsta som arbetsdomstolen dömt ut, säger Sune Ekbåge.

Kurt Junesjö på LO/TCO-Rättsskydd, som företrätt Pappers, är mer än nöjd med domslutet. Inte minst för att AD slagit fast att det skett en kränkning av föreningsrätten, både för Pappers som förbund och för Benny Karlsson.

– Skadeståndet hamnade på maxnivå. Det vi inte lyckades med var att höja nivån, men i övrigt blev det en total framgång för oss.

Kurt Junesjö säger sig aldrig under tjugofem år som arbetsrättsjurist varit med om att ett börsnoterat företag, ”med juridisk kompetens”, kränkt föreningsrätten på detta sätt.

– Därför var det ett oerhört viktigt mål, där AD nu slagit fast att man inte får bete sig på detta sätt. Inte minst är det viktigt för alla andra som jobbar fackligt och för andra förbund.

Junesjö tycker att det varit oerhört modigt av Benny Karlsson att stå upp mot företaget.

– Han är en vardagens hjälte som det finns många av. Men få råkar så illa ut som Benny Karlsson!.

För Benny Karlsson kom dagens dom som en befrielse. Med tårar i ögonen och en blomsterkvast i näven kan han lägga en svår tid bakom sig.

– Det går inte med ord beskriva vad jag känner. Men det känns oerhört skönt att äntligen vara rentvådd. Det har varit en svår tid, både för mig och min familj, som äntligen är över.

Stödet från de egna medlemmarna, från Pappers i Stockholm, har han känt hela tiden. Men hur han egen framtid ser ut vill han inte sia om

– Jag har ett år kvar som ordförande. Jag ska sätta mig ner med familjen och diskutera igenom det hela, för det har som sagt varit en jobbig tid.

Och skadeståndet, vad ska han använda det till?

Jag har aldrig spekulerat i något skadestånd, det viktigaste för mig har varit att bli rentvådd och få min heder tillbaka. Det har jag fått nu.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen