Industriarbetarnas tidning

Kalle Anka flyttar till Norge

18 januari, 2002

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Hemmets Journal ska tryckas i Danmark och Kalle Anka flyttar till Norge. Det leder till att Egmonts tryckeri i Malmö läggs ner och
65 grafiker står utan arbete till sommaren. Kvar i Malmö blir redaktions- och förlagshuset.

– Jag är inte bara ledsen, jag är också förbannad, säger grafikernas klubbordförande Else Rubach-Jensen.

Under de senaste åren har diskussioner förts inom Egmont-koncernen om vilka produkter som ska tryckas var, eftersom Öresundsbron gjort avståndet mellan tryckerierna i Malmö och Skovlund utanför Köpenhamn betydligt kortare. Men att Malmötryckeriet definitivt skulle läggas ner kom som en överraskning

– Beskedet kom som en blixt från en klar himmel. Vi hade verkligen inte väntat oss något liknande, säger Else Rubach-Jensen.

Det var direkt efter trettonhelgen som ledningen samlade personalen till ett informationsmöte och berättade att de lämnat in varsel för alla i tryckeriet till länsarbetsnämnden. Orsaken till nedläggningen är att djuptryckspressen börjar bli ålderstigen, den har rullat i över 20 år. I Danmark är pressen en generation yngre och utrustad med en jumbocylinder, vilket innebär att den har en betydligt högre kapacitet.

Många av de anställda har arbetat på Egmont i hela sitt liv, från den dag de slutade skolan. Egmont ansågs vara en av Malmös tryggaste och bästa arbetsplatser.

– Vi har flera som arbetat här i 48 år och medelåldern bland de anställda ligger på närmare 50 år, berättar Else Rubach-Jensen.

Under maj månad kommer de att få trycka sin allra sista Hemmets Journal. De trycker även Kalle Anka och den produktionen ska flytta till Norge under våren. Else Rubach-Jensen tycker att Egmont åtminstone kunde ha väntat i ett par veckor till.

– Den 23 januari fyller den grafiska personalklubben 75 år. Det hade vi väl kunnat få fira under gladare omständigheter, tycker hon.

Det hon är mest förbannad över är att Egmont flyttar produktion och stänger deras arbetsplats samtidigt som företaget går med mycket god vinst. Nu hoppas hon bara på att de anställda kommer att få en anständig uppgörelse.

Tryckerifastigheten ska säljas. Den ligger i ett attraktivt läge vid en av Malmös infarter och spekulanter sägs redan ha hört av sig till Egmont.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?