Industriarbetarnas tidning

Klart med Scaniaflytt från Katrinehom

25 januari, 2002

Skrivet av

Nu är det klart. Scania flyttar karosstillverkningen från Katrineholm till Södertälje. Verkstadsklubbens argument bet inte. Förhandlingarna avslutades i går.

– Jag är mycket besviken, det här beslutet ställer till så mycket oreda i människors liv, säger Lars-Åke Eriksson, verkstadsklubbens ordförande.

Beslutet berör drygt 500 anställda vid Scanias bussfabrik i Katrineholm. Kvar blir karosstillverkningen med cirka 200 anställda.

Eriksson hade hoppas att löntagarkonsulternas siffror skulle få Scania på andra tankar. Konsultrapporten underkände Scanias kalkyl för flytten. Scania har uppgett flyttkostnaderna till 20 miljoner kronor. Konsultrapporten pekar på drygt dubbelt så höga kostnader.

– Men det fäste man ingen större vikt vid. Företaget har tagit ett strategiskt inriktningsbeslut och då spelar det tydligen ingen roll vad det kostar.

Samtliga 500 karossarbetare erbjuds jobb i Södertälje. Lars-Åke Eriksson tvivlar på att intresset är särskilt utbrett.

– Att pendla ena vägen tar en timme och tjugo minuter om man håller hastighetsbegränsningarna och väglaget är bra. Företaget påstår att det tar 35 minuter med tåget. Men det förutsätter att man både bor och arbetar på perrongen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.