Industriarbetarnas tidning

Knäskadad klassades som simulant

16 januari, 2002

Skrivet av AGNETA PERSSON

En knäskadad Gällivarebo blir inte trodd av försäkringskassan som stämplar honom som simulant. Nu anmäler Industrifacket försäkringskassan till Socialstyrelsen och Justitieombudsmannen, JO.Mannen, som varit sjukskriven för en knäskada i flera år, blev misstänksam när han läste sina patientjournaler. Där fick han intrycket av att läkaren inte litade på honom.

Han gick därför till Socialstyrelsen för att få prövat om patientjournalen får se ut så.

Socialstyrelsen konstaterade att flera uppgifter var personligt kränkande och krävde att försäkringskassan i Gällivare skulle förstöra delar av mannens patientjournal. Det har kassan inte gjort.

Därför anmäler nu Industrifacket försäkringskassan till både Socialstyrelsen och JO för ett nytt beslut.

– Vi vill ha en juridisk upprättelse, säger Tomas Lundmark, Industrifackets ombudsman i Skellefteå. Sen funderar vi på att eventuellt kräva skadestånd också.

Simulantstämpeln har enligt Tomas Lundmark inte bara förhalat hela rehabiliteringsprocessen, utan också fått mannen att ta väldigt illa vid sig.

– Han är felbehandlad och han har mitt fulla stöd. Hur läkaren mer eller mindre kan stämpla honom som simulant kan jag inte förstå.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.