Industriarbetarnas tidning

Metall vässar lokala jämställdhetsplaner

21 januari, 2002

Skrivet av AGNETA PERSSON

Sedan drygt två år hjälper Metall olika klubbar att skriva jämställdhetsplaner. Först tog förbundet hjälp av JämO, men nu klarar sig facket på egen hand.

Klubbarna skickar in jämställdhetsplaner som Metall sedan granskar och hjälper till att förbättra. Planerna är av varierande kvalitet, säger Margareta Pettersson som är jämställdhetsansvarig på Metall.

– Många skriver bara av lagtexten i allmänna ord. Vi påpekar att varje paragraf ska konkretiseras. Det ska framgå hur det ser ut i dag, vilka konkreta åtgärder som ska vidtas, när och var det ska ske, vem som är ansvarig för att det sker och så vidare.

Största bristen är lönekartläggningen, som enligt lagen är obligatorisk. Hittills har Metall utbildat 200 fackliga företrädare, och i februari ska även förbundsstyrelsen få utbildning.

Intresset för att få hjälp är stort, både från klubbar och arbetsgivare. När Metall gick ut med erbjudandet var det många som hörde av sig. Långt ifrån alla kan få hjälp av förbundet som ska försöka hinna med tre avdelningar om året, det vill säga 30–40 klubbar.

Tanken är att avdelningarna efter hand ska bli tillräckligt kunniga för att kunna hjälpa klubbarna på egen hand.

Fakta jämställdhet:Varje arbetsgivare har skyldighet att göra en jämställdhetsplan varje år som kartlägger den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön, samt en plan för hur arbetsplatsen ska bli jämställd.Arbetsgivaren har också skyldighet att kartlägga löneskillnader mellan könen. Genom att jämföra anställda som arbetar med likvärdiga arbeten ska könsdiskriminerande löner både kunna upptäckas och förebyggas.Arbetsgivaren är sedan skyldig att analysera resultatet och redovisa detta i jämställdhetsplanen.Jämställdhetslagen hittar du på www.jamombud.se

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]