Industriarbetarnas tidning

Personalbrist när Valeo varslar

21 januari, 2002

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

I dag varslades 200 anställda på bildelstillverkaren Valeo i Mjällby. En del av personalen ser sig snabbt om efter andra sysslor. Inhyrning kan bli aktuellt för att klara produktionen. Något som verkstadsklubben är helt emot.

– Vi har sagt nej till inhyrning. Jag tycker att det är respektlöst mot personalen här som blir drabbad. Så här gör man bara inte, säger Krister Gustavsson, verkstadsklubbens ordförande.

Varslen är inlämnade till länsarbetsnämnden. 150 metallare och 50 tjänstemän blir av med jobben. Tidigast om ett par veckor presenteras den nya organisationen för tillverkningsenheten i Mjällby. Omstruktureringarna beräknas gå på drygt ett halvår.

– De tror att allt ska vara klart till hösten, säger Krister Gustavsson.

Han berättar att företaget tittar på att hyra in personal under det närmast halvåret för att komma till rätta med eventuella brister på personal. Det finns fortfarande order att utföra.

– De har problem nu. Det fattas folk till produktionen, säger Krister Gustavsson. Personalchefen har frågat mig vad verkstadsklubben tycker om att Valeo skulle hyra in personal från Adecco.

Det är en uppgift som Valeos personalchef Leif Johansson först inte riktigt vill kännas vid.

– Det stämmer inte riktigt, säger Leif Johansson.

Och fortsätter:

– Det kan ju vara aktuellt men det är inget som är klart ännu.

Ni har väl pratat om att hyra in folk utifrån?

– Det har diskuterats, men inget är färdigt ännu, säger Leif Johansson.

Verkstadsklubben misstänker att det är ett nytt Abu på gång. Klubben tycker att företaget ska anställa de arbetslösa metallare som finns i området i första hand.

Informationen om att stora uppsägningar var på gång kom redan för tio dagar sedan.

– Det är ju tungt ändå. Nu blir det mest prat om turordningen, säger Krister Gustavsson.

Få är aktuella för avtalspension. Det är bara ett knappt fyrtio personer som är mellan 60 och 65 år. Flera av dessa har redan börjat se sig om efter något nytt.

– Det är många som redan sökt jobb och utbildning, men jag vet inte hur det gått för dem, säger Krister Gustavsson.

I Sölvesborgs kommun fanns det vid årsskiftet 400 öppet arbetslösa. Om alla varslade går ut i arbetslöshet innebär det en ökning med 50 procent i ett slag.

– Jag tror att myndigheterna måste börja agera snart. Frågan är bara hur, säger, Krister Gustavsson

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.