Industriarbetarnas tidning

Samhall flyttar jobb utomlands

4 januari, 2002

Skrivet av KAJSA HEINEMANN

Samhalls fabrik i Sölvesborg flyttar ut flera sömnadsjobb till Litauen. Sammantaget blir 15–20 personer av med sina arbetsuppgifter på fabriken. Något som Roland Persson, Metalls klubbordförande oroar sig för:

– Vi tycker inte om det. Stämningen här är mycket dålig. Folk är väldigt oroliga. Många människor kommer att bli utan jobb. Och ingen har hittills erbjudits andra jobb.

Du låter uppgiven?

– Ja nästan. Redan nu sitter en hel monteringsavdelning sysslolös. Och nu flyttar sömnaden. Människor här mår inte bra av att inte ha något att göra. Det är väldigt själsdödande, säger Roland Persson.

Skälet till utflyttningen till Litauen är att det blir billigare att köpa produkten, i det här fallet en skrivbordsstol, från ett låglöneland, än att producera den själv. Och enligt Åke Persson, Samhalls områdeschef i Oskarshamn och ansvarig för den kommande affären, har Samhall fått klara direktiv från staten att arbeta på marknadsmässiga grunder.

– Vi har ett regelverk som vi är ålagda att följa och det är definitivt inte att sätta priser under gängse marknadspris. Vi måste helt enkelt köpa produktionshjälp från andra länder, om de kan producera produkten billigare än vi, säger Åke Persson.

Han försäkrar att de anställda på Samhall som blir av med sina arbeten ska får nya uppgifter. Vilka de blir, vet han i dag inte. Även Göran Sevebrant, koncernchef i Samhall, lovar nya arbetsuppgifter.

– Nej, nej, ingen blir uppsagd, och vi kommer att jobba med att hitta annan sysselsättning åt de anställda, säger han. Visst är det tråkigt, men det här var vår enda chans att behålla produkten, säger Sevebrant som inte oroar sig särskilt för fler utflyttningar.

– I och med att vi i dag till 95 procent arbetar som underleverantörer konkurrerar vi med låglöneländer. Och det är klart en nackdel för oss. Det är tufft, men förhoppningsvis ser kunderna att vi står för kvalitet och annat som är viktigare än lägre prissättning. Vår strävan är inte alls att lägga ut arbeten utomlands, tvärtom.

För Åke Karlsson, Metalls förhandlare på koncernnivå, kom Samhalls beslut att flytta ut arbeten till Litauen som en överraskning:

– Jag känner inte till det här, jag vet inte bakgrunden till beslutet. Självklart måste vi får klarhet, säger han. Det är ju en väckarklocka och en oerhört viktig principiell fråga att ledningen hänvisar till kostnadsskäl. Det är klart att det kan komma att handla om ytterligare utflyttningar av arbetstillfällen i framtiden.

En som reagerat starkt på Samhalls beslut är riksdagsmannen Christer Skoog från Blekinge. Han tycker att Samhalls agerande är stötande och har nu skrivit till näringsministern Björn Rosengren för att få en utredning.

– Hela idén med Samhall är att skapa meningsfull sysselsättning för arbetshandikappade genom att erbjuda riktiga arbetsuppgifter. Men om koncernen väljer att flytta ut jobben och låta de anställda i Sverige sitta sysslolösa faller ju hela idén, säger Skoog.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.