Industriarbetarnas tidning

Skadestånd går till tandvård

14 januari, 2002

Skrivet av

BBA Nonwoven i Norrköping och Riverwood i Fiskeby har tankar på att låta skadestånd från företagen bli grundplåten till tandvårdsklubbar för medlemmarna.

– Funderingarna finns, säger Mats Asplund, pappersordförande på Nonwoven.

Flera avdelningar i Norrköpingstrakten fick i fjol centralt framförhandlade skadestånd från sina arbetsgivare. Det började med att Bravikens pappersbruk i februari i fjol fick ”böta” 75 000 kronor för avtalsstridigt utformade tim- och månadslöner. Sedan visade det sig att samma missförhållande rådde på engelskägda Nonwoven och Fiskeby.

I de centrala förhandlingarna som följde på de sistnämnda företagen fick båda företagen böta 50 000 kronor såväl till förbundet som till den lokala avdelningen. Därutöver betalade företagen 100 000 kronor till personalbefrämjande åtgärder på Nonwoven, och 200 000 kronor till samma ändamål på Fiskeby.

Det är dessa pengar som avdelningarna nu funderar omsätta i tandklubbar.

– Vi har haft diskussioner med Braviken, eftersom vi tillhör samma avdelning, säger Nonwovens Mats Asplund. Vi funderar kring en gemensam tandklubb för våra 120 och deras 550 medlemmar.

– Om tandklubben blir verklighet, så skulle vi använda de 100 000 kronorna till att premiebefria våra medlemmar det första året.

Mats Asplund ser tandklubben som ett tänkbart sätt att öka medlemskapets värde och hoppas att man ska kunna ta fram ett förslag under året.

– Vi har också fört samtal med att även Fiskeby och Skärblacka skulle ingå, men som sagt: vi är mer inne i vad man kan kalla en förstudie.

Erik Selin, ordförande på Pappers i Fiskeby med 230 anställda pappersarbetare (300 i hela avdelningen) bekräftar tankarna på en tandklubb tack vare skadeståndet.

– Vi har tidigare inte vågat dra igång en tandvårdsklubb eftersom vår ekonomi inte varit tillräckligt bra. Dessutom vill vi först avvakta motionerna till Pappers kongress och eventuella vallöften.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.