Industriarbetarnas tidning

Skiftgång försvårar jämställdhet

30 januari, 2002

Skrivet av AGNETA PERSSON

Skiftgång har blivit vanligare inom industrin. Men oregelbundna arbetstider krockar ofta med jämställdhetslagen. Nu hör medlemmarna av sig till Industrifacket och klagar.

Enligt jämställdhetslagen måste arbetsgivaren underlätta för den anställde att kombinera arbete och familj. Men i takt med att skiftarbete införs på fler arbetsplatser, blir lagens krav allt svårare att uppfylla. Värst drabbas ensamstående.

Facket kan hjälpa till att förhandla, men inte hindra utvecklingen.

– Vi har oftast kunnat förmå arbetsgivaren att hitta en lösning, säger Inger Öhrn Karlsson, ombudsman på Industrifacket. Vi hade till exempel en tjej som länge jobbat natt för att få ihop det med familjen. När hon tvingades jobba skift blev hon förtvivlad. Där kopplade vi in jämställdhetsombudsmannen JämO, och vi fick en förlikning.

Fler förtvivlade medlemmar har hört av sig. Skiftgången går inte ihop med hur samhället ser ut i övrigt med barnomsorg som oftast är inställt på dagverksamhet. Inger Öhrn Karlsson pekar på att kommunen enligt lag har skyldighet att se till så att det finns en fungerande barnomsorg.

– Vi från facket kan höra av oss till kommunen och fråga hur det ser ut, men vi brukar tipsa medlemmen om att själv höra av sig. Vi försöker också förhandla med arbetsgivaren om arbetspass på dagtid.

Enligt Industrifacket beror den ökade skiftgången främst på arbetstidsförkortning.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen