Industriarbetarnas tidning

Succé för hälsoprogram

31 januari, 2002

Skrivet av AGNETA PERSSON

Långtidssjukskrivningarna i Sverige har ökat dramatiskt sedan 1997.

Men på Värö Bruk söder om Göteborg lyckades hälsoprojektet AHA vända trenden.

AHA står för Arbete och Hälsa i process- och verkstadsindustrin.

År 2000 kom massabruket Värö med i projektet. Hälsoläget. Bland arbetarna kartlades hälsoläget med hjälp av en tjock enkät som sedan utvärderades av Karolinska Institutet i Solna. De som hamnade i riskzonen för problem med hjärt-kärlsjukdomar, luftvägar, rygg- och nackbesvär, alkohol och övervikt, fick en remiss till företagshälsovården. Drygt var fjärde arbetare på Värö kvalificerade sig för remiss.

Många av dem fick snabbt påbörja någon form av rehabilitering och resultaten har inte låtit vänta på sig. Sedan projektet inleddes har till exempel var tredje deltagare börjat motionera, var fjärde slutat röka och lika många har blivit av med sin farliga övervikt.

Medan sjukfrånvaron har fortsatt att öka i övriga pappers- och massabranschen, har den minskat på Värö från 4,6 procent till 4,2 procent. Det innebär en besparing på 2,2 miljoner kronor per år för företaget, och då är alla rehabiliteringskostnader inräknade.

– Vi kan också se att produktionen har ökat med nästan sju procent sedan 1999, säger Hans-Eric Bengtsson, personalchef på Värö. Och det utan att vi har investerat i nya maskiner. Vi tror att om man mår bra så jobbar man bättre.

Att röra på sig, låta bli cigarretterna och hålla vikten bidrar till en god hälsa.

Men utvärderingen av enkäten visar att bra chefer och möjlighet till inflytande och kontroll över arbetsplatsen också är viktigt för att motverka ohälsa. Arbetsorganisationen blir därför minst lika viktig som den enskilda individen.

– Det räcker inte att göra vissa punktinsatser, säger Hans-Eric Bengtsson. Man måste se helheten.

Fyra företag har hittills deltagit i AHA-projektet: Värö Bruk, Stora Enso Skutskär, Volvo Lastvagnar i Göteborg och Sandvik Steel. Till hösten ska resultaten av rehabiliteringsarbetet vara utvärderat på alla företag. Andra företag står i kö för att prova modellen.

– Inget tyder på att resultaten blir annorlunda än Värös, säger Irene Jensen, docent på Karolinska Institutet.

AHA är unikt genom att det inte bara kartlägger ohälsan på arbetsplatsen utan också gör något åt den – ofta innan den brutit ut. Det innebär för arbetsgivarens del att ta tag i de brister i hälsa och arbetsmiljö som Karolinska Institutet pekar på.

Och nu vill fler vara med och prova. Försäkringsorganisationen AFA, som ägs av parterna på arbetsmarknaden, satsar tillsammans med det privata näringslivet 150 miljoner kronor på fler AHA-projekt, och kölistan med intresserade företag är redan lång. Vilka och hur många som får vara med är inte klart än.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen