Industriarbetarnas tidning

A-kassorna gillar ny övervakare

12 februari, 2002

Skrivet av KAJSA HEINEMANN

Regeringen vill inrätta en ny tillsynsmyndighet för att kontrollera arbetslöshetsförsäkringen. Enligt förslaget, som kommer från Näringsdepartementet, ska den nya myndigheten granska arbetslöshetskassornas verksamhet, hanteringen av frågor som rör arbetslöshetsförsäkringarna samt de frågor som rör arbetslöshetsersättningen.

Kontrollen utförs nu av arbetsmarknadsstyrelsen, vilket i praktiken innebär att Ams granskar delar av sin egen verksamhet.

Rose-Marie Hodann, enhetsansvarig på Metalls a-kassa, ser fram mot en ny myndighet:

– Jag tycker förslaget är rimligt. Det är inte bra att Ams granskar sig själv. Skulle vi på a-kassorna bestämma skulle vi aldrig inrätta en ny tillsynsmyndighet under Ams ansvar. Vi skulle vilja att myndigheten granskade hela systemet: arbetsförmedlingen, anmälan, anvisningar att söka jobb, vad som händer i aktiviteter och vad som händer i arbetslöshetskassan. För ska man granska arbetslöshetsförsäkringen bör man granska hela kedjan, annars ser man inte var felet uppstår. Och då blir det som nu, att kritiken riktas mot den som är i slutet av kedjan, det vill säga a-kassorna, säger Rose-Marie Hodann.

A-kasseansvarig på Industrifacket Ray Olsson håller med:

– Förslaget är bra. Man ska inte granska sig själv, det är det som är själva poängen. Men vem som gör det, ny eller befintlig myndighet, spelar mindre roll, säger han.

Samtidigt ser Ray Olsson ser ett allvarligt problem med regeringens förslag. Enligt honom föreslås att den nya myndigheten ska vara utan insyn från de inblandade parterna, så som fackföreningar, a-kassor m m. Den insynen har parterna i dag.

– Det är en bra inriktning och en bra tradition jag tycker man ska fortsätta med, säger Ray Olsson.

Rigmor Eklind, på Pappers a-kassa är inte lika säker på att det alls behövs en ny tillsynsmyndighet. Men hon är dubbel:

– Det är väl bra att man tittar på den delen. Men jag har inget klagomål på Ams. Visserligen har vi sagt att de är lite fyrkantiga. Men när Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO, tillsatte en arbetsgrupp som tittade på Ams visade det sig att Ams höll sig inom ramarna för föreningsrättsliga bestämmelser. Och så ska det ju vara.

– Men att Ams även ska granska arbetslöshetsförmedlingen är kanske inte så bra. Det är lite dubbelt att först förmedla jobben, sen granska de som betalar a-kassorna. Det är väl aldrig bra att man granskar sin egen verksamhet, säger hon.

Det är i dag oklart när regeringen lägger ett lagförslag till den nya myndigheten. Förslaget har dock remissbehandlats.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.