Industriarbetarnas tidning

Abu Garcia hyr in igen

21 februari, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Abu Garcia hyr ännu en gång in personal i stället för att återanställa. Metall hävdar åter att det är olagligt – och får mothugg från företaget.

I november hyrde Abu i Svängsta in personal i stället för att återanställa uppsagda. Metall planerar att stämma Abu till arbetsdomstolen på grund av det. Enligt facket bryter Abu mot återanställningsrätten i lagen om anställningsskydd.

Men det skrämmer inte Abu från att göra likadant en gång till. Ännu en gång har företaget sagt att man har en tillfällig produktionstopp. Den här gången har Abu behov av 16 personer fram till sommaren. I måndags hyrdes åtta personer in på företaget. I dag kom ytterligare fem. Och fler inhyrda anställda väntas.

Metallklubben har åter krävt att företaget ska möta personalbehovet genom att återanställa personer som tidigare sagts upp. Klubben går inte med på att produktionsuppgången är ”tillfällig”.

– Den har funnits sedan hösten 2000, säger Metalls klubbordförande Tord Svensson.

För att kompromissa har klubben backat från sitt tidigare krav på att företaget ska tillsvidareanställa från listan. Klubben har i stället varit beredd att godkänna visstidsanställningar.

– Det har vi gjort för att ge företaget en möjlighet att vara flexibla och ändå kunna gå på återanställningslistan. Det vore det mest moraliska de kan göra, säger Tord Svensson.

Företaget gick inte med på det. Ledningen föreslog att sex personer skulle visstidsanställas från listan och tio hyras in. Metall svarade att de inte kommer att godkänna inhyrningen av tio personer. Det har företaget valt att tolka som att facket inte godkänner visstidsanställningar alls.

Det kan se ut som att ni vill provocera genom att hyra in igen?

– Nej, vi har försökt erbjuda klubben en väg ut, men de vägrar gå med på att visstidsanställa. Klubben har målat in sig i ett hörn, säger produktionschefen Jan Sjöblom.

Klubben har väl gett er en utväg genom att godkänna visstidsanställningar?

– Man kan tycka olika saker om vad som är rätt eller fel. Men att klubben tycker en sak betyder inte att de har rätt. Vi håller oss till de regler som finns. Det veto facket lagt är så uppenbart oriktigt.

Blir det inte dyrare för företaget att hyra in i stället för att visstidsanställa?

– Order kommer i olika takt. Under hösten tjänade vi på att hyra in jämfört med att visstidsanställa. Man ska komma ihåg att nästan all vår produktion görs av våra tillsvidareanställda, de inhyrda utför bara några få procent av arbetet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?