Industriarbetarnas tidning

Aftonbladet sparar i norr

8 februari, 2002

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

Norrländska Socialdemokratens tryckeri i Luleå förlorar Aftonbladet som kund. De har tryckt nästan 40 000 exemplar dagligen åt Aftonbladet under sju år och förlusten är ett betydande avbräck.

– Naturligtvis känns det jävligt. Personligen känner jag att det är ett svek av rörelsen att trycka i borgarpressar som har nog med pengar ändå, säger Kenth Lindqvist, grafikernas klubbordförande vid Norrländska Socialdemokraten, NSD.

NSD har en egen stabil upplaga på 40 000 exemplar. De trycker också Dagens Industris upplaga för övre Norrland, men det är bara 3 000– 4 000 exemplar. Aftonbladet trycks i snitt i mellan 38 000 och 40 000 exemplar per dag. Kontraktet går ut sista februari 2003 och i stället för en förlängning byter Aftonbladet till Örnsköldsviks Allehandas tryckeri.

– Uppdraget för Aftonbladet har betytt mycket för tidningens ekonomi, säger Kenth Lindqvist.

För tillfället jobbar sexton personer i tryckeriet i Luleå och några kommer att bli utan arbetsuppgifter, tror Kenth Lindqvist.

Aftonbladet har sedan tidigare beslutat att den delen av norrlandsupplagan som trycktes i Härnösand ska tryckas i Örnsköldsvik i stället. Det innebär att hela Aftonbladets norrlandsupplaga trycks i Örnsköldsvik.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.