Industriarbetarnas tidning

Arbetsmiljön dödar fler än trafiken

4 februari, 2002

– Cirka 2 000 dör av arbetsmiljön varje år, mot ungefär 500 i trafiken, konstaterar docent Kjell Torén på Yrkes- och Miljömedicin i Göteborg.

När dödsfall på grund av arbetsmiljön uppmärksammas i Sverige handlar det vanligen om olyckor. År 2000 dog 40 personer i arbetsolyckor, i år väntas siffran stiga något – men det är den nivån det handlar om. Någon samlad bild av hur många offer arbetssjukdomarna skördar finns däremot inte. Uppgifterna är dolda i statistiken.

– Arbetsmiljöns betydelse för hälsan är på så sätt underskattad, konstaterar Kjell Torén. Därför anser han den omfattande studie som nyligen gjorts av det finländska Arbetsmiljöinstitutet är så betydelsefull.

Av all dödlighet i Finland i åldrarna 25 till 75 år kan sju procent – 1 800 dödsfall – förklaras av arbetsmiljöfaktorer. För Sverige innebär motsvarande beräkning ungefär 2 000 döda av arbetsmiljön (i olyckor och sjukdomar).

De finska forskarna har utgått från Dödsorsaksregistret 1996, och från antalet verksamma i olika yrken. Dessa uppgifter har jämförts med statistik över kemiska, fysikaliska och psykologiska risker i olika yrken, och med den gängse uppfattningen om hur dessa faktorer påverkar hälsan.

Forskarna kan exempelvis granskat studier som visar att buller ökar risken för många hjärtsjukdomar med 20 procent, hur olika yrkesgrupper utsätts för passiv rökning, hur vanligt det är med skiftarbete (som ökar risken för hjärtinfarkt) och så vidare.

Från dessa uppgifter har man sedan beräknat hur stor del av dödsfallen i en viss sjukdom som beror på yrket.

Av exempelvis cancersjukdomar i allmänhet beror dödsfallen till 8,4 procent på yrke, enligt undersökningen. Skillnaden är stor mellan män och kvinnor – så beror exempelvis död i lungcancer till 29 procent på yrket för män, mot 5,3 procent för kvinnor.

Olika sjukdomar skördar olika många offer: cancer och hjärtinfarkt orsakar vardera 25 procent av alla dödsfall. Av de återstående femtio procenten dominerar KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom, bland annat astma) med 6,7 procent av alla dödsfall.

Kjell Torén är imponerad av den finländska studien. Samtidigt beklagar han att den inte skulle vara möjlig att utföra i Sverige

– I Finland har vet man hur olika yrkesgrupper utsätts för exempelvis skiftarbete, man har uppgifter om hur mycket bartendrar utsätts för tobaksrök och så vidare. I Sverige är arbetsmiljöstatistiken undermålig, det finns inte ens samlat antalet godkända arbetsskador.

Men genom den finländska studien kan vi alltså dra slutsatser om Sverige, den viktigaste om arbetsmiljöns betydelse:

– Jag tror att de här uppgifterna om arbetsmiljöns betydelse – exempelvis jämfört med trafikolyckorna – är en nyhet för de flesta.

Hur exakta är siffrorna?

Det handlar ju om uppskattningar, men väldigt noggrant gjorda. Antag att osäkerheten skulle vara så stor att det bara är hälften så många som dör på grund av sitt yrke – det är ändå tusen människor årligen. Marginalerna kan lika gärna räknas uppåt, alltså att det är fler än 2 000.

Rapporten är en god utgångspunkt för förebyggande arbete, understryker Kjell Torén:

– Den visar att skiftarbete, buller och tobaksrök är väldigt viktiga orsaker till många av dödsfallen. Särskilt när det gäller tobaksröken går ju den att åtgärda.

– Tyvärr har industrin, och framför allt politikerna, varit väldigt flata här. Krafttag mot den passiva rökningen skulle få stor betydelse!

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.