Industriarbetarnas tidning

Bonusprotest på Ericsson

8 februari, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Bonus – nej, tack. Femton fackliga företrädare inom Ericsson protesterar mot företagets bonussystem. Genom att tacka nej till bonus åt sig själva.

Det är klubbordföranden och andra fackligt aktiva inom Metall på Ericsson som i ett brev till företagsledningen förklarar att de inte vill ha någon bonus. Kritiken riktas mot att bonus betalas ut trots att företaget gör mångmiljardförluster, lägger ner fabriker och sparkar anställda.

– Det känns obehagligt att ta emot bonus i ett sådant läge. Pengarna behövs bättre i företaget, säger Arne Löfving, vice ordförande i Metalls koncernfack på Ericsson.

Han är mycket kritisk till att bonussystemet bygger på kassaflödet. Det har Ericsson förbättrat genom att sälja fastigheter och aktier och snabba på tempot i inbetalningen av kundfordringar till företaget

– Herrarna har velat satsa en bit av sin lön på det här systemet. Vi kallar det lönelotto. Men de har tagit bort nitlotterna, säger Arne Löfving.

Omkring hälften av de anställda på Ericsson har chansen att få upp till några tusen kronor i bonus. De femton fackliga företrädare som tackar nej till bonusen gör det helt individuellt. Det är heller ingen protest som man sökt stöd för hos medlemmarna.

Men kunde det inte ha suttit fint med några tusen till semestern i sommar?

– Visst, och jag har visserligen inte frågat frugan vad hon tycker. Men jag känner mer för våra kamrater i Kumla, Linköping och de andra orterna än vad jag bryr mig om de här pengarna för egen del, säger Arne Löfving.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.