Industriarbetarnas tidning

Förbunden anställer, trots bostadsbrist

11 februari, 2002

Skrivet av SARA AHNBORG

Fem till tio år. Så länge får man vänta på en lägenhet från Stockholms kommunala bostadsförmedling.

En bostadsrätt kan kosta flera miljoner.

Ändå har fackförbunden inga problem att rekrytera ombudsmän till förbundskontoren centralt.

– Bostad är inget vi garanterar, men om vi kan hjälpa till så gör vi det, säger Leif Håkansson, kassör på Industrifacket.

Även om det i första hand är de nyanställda själva som ska försöka hitta en lägenhet, kan de ibland få hjälp av Pappers, Metalls, Industrifackets respektive Grafikernas förbundskontor.

Industrifacket äger, i likhet med Grafiska fackförbundet, ett par fastigheter i centrala Stockholm. Fastighetsverksamheten är visserligen skild från förbundens övriga verksamhet, men om en lägenhet i det egna beståndet blir ledig samtidigt som en ny person anställs brukar det gå att samordna.

Metall äger också egna fastigheter, och har tio hyresrätter som är speciellt avsatta för nyanställda. I dem kan man bo upp till två år medan man letar sig ett eget boende.

Pappers har inga fastigheter men brukar kunna hjälpa nyinflyttade att hitta åtminstone en övernattningslägenhet för den första tiden.

Ibland samarbetar förbunden med att leta lägenhet. På något sätt brukar boendefrågan lösa sig.

– Jag har aldrig hört att någon tackat nej till en tjänst på grund av bostadsbrist. Men några personer har fått bo i små lägenheter väldigt länge för att ingen kunnat hitta något större åt dem, säger Leif Håkansson, kassör på Industrifacket.

Helt problemfri är dock inte Stockholms bostadssituation när förbunden rekryterar ombudsmän.

Anders Ferbe är pressombudsman på Metall. Han berättar att omställningen med att flytta från en mindre ort till Stockholm innebär att många tvekar om de ska söka ombudsmannatjänster.

– Just boendefrågan är ett problem för oss vid rekrytering till Stockholm. En lokal förtroendeman kan exempelvis bo i ett radhus som kanske kan säljas för några hundra tusen. De pengarna räcker knappt till en garderob i Stockholms innerstad, säger han.

–  Det är ett problem vi delar med många Stockholmsföretag.

Han tror att huvudstadens bostadsbrist också kan leda till att det ofta är personer från Mellansverige som söker sig till förbundskontoret. Ibland kan det vara svårt att rekrytera folk från Norrland eller Sydsverige, berättar han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.