Industriarbetarnas tidning

Italienskt ylle blev en chock

28 februari, 2002

Skrivet av AGNETA PERSSON

Textilfackets möte med marknaden under efterkrigstiden skildras i en avhandling. Författaren Carina Gråbacke får årets Rudolf Meidner-pris.Årets Rudolf Meidner-pris går till ekonomhistorikern Carina Gråbacke för hennes avhandling om tre svenska fackförbunds möten med marknaden efter andra världskriget.

Carina Gråbacke har studerat vilka anpassningskrav fackförbunden ställdes inför när det svenska näringslivet genomgick stora förändringar i efterkrigstidens Sverige.

Ett av de studerade förbunden är Textilarbetareförbundet, som tillsammans med Beklädnads och Fabriks senare bildade Industrifacket.

– Jag ville undersöka förbund som inte uppmärksammats så mycket, säger hon. Oftast skrivs det om Metall, men jag är intresserad av dem som hamnar i kläm.

Efterkrigstiden skildras oftast som oproblematisk för det svenska näringslivet, säger Carina Gråbacke. Men i själva verket ställdes både företag och fackliga organisationer inför omvälvande förändringar.

Fram till krigsslutet hade Sverige varit självförsörjande när det gällde textil. Så småningom kom länder från övriga Europa och konkurrerade med billigare tyger.

Värsta konkurrenten var de italienska ylletygerna. De fick företagarna att prata om det stora ”modeproblemet”, och industrin att så småningom hamna i den så kallade yllekrisen.

Textilbranschen var helt oförberedd på den nya situationen.

– De hade aldrig befunnit sig i en konkurrenssituation, säger Carina Gråbacke, och det fanns en stor ovilja till anpassning.

När Hong Kong i mitten av 1960-talet erbjöd ofattbart billiga kläder, led den svenska konfektionsindustrin svårt av den omöjliga konkurrenssituationen. Fack och företag stod enade bakom kravet på höjda tullavgifter för att bromsa konkurrensen och fick så småningom gehör.

Textil- och konfektionsindustrin blev också först med att få riktade branschstöd från staten.

De andra förbunden som studeras i avhandlingen är Byggnads och Handels.

Avhandlingen ”Möten med marknaden – tre svenska fackförbunds agerande under perioden 1945-1976” belönas med 10 000 kronor från Forskningsrådet vid Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.