Industriarbetarnas tidning

Korsnäs bolagiserar byggavdelning

8 februari, 2002

Skrivet av

Stenbäcksägda Korsnäs bolagiserar byggnadsavdelningen. På sikt ska det nya bolaget överlåtas på de i dag 19 anställda.

– Ingen bra idé, tycker Pappers vice avdelningsordförande Kenneth Portin.

Korsnäs, som ligger utanför Gävle, har i många år velat göra sig av med sin byggnadsavdelning. Funderingar kring att lägga ut avdelningen på entreprenad har funnits, men nu tycks det bli frågan om en bolagisering i stället.

Fack och företag är överens om att i varje fall undersöka möjligheterna att bolagisera byggavdelningen i år och från den 1 januari 2004 låta det nya företaget övergå i de anställdas ägo.

– Vi har hela tiden hävdat att verksamheten ska ligga kvar i egen regi inom Korsnäs, säger Kenneth Portin. Men vi har för liten makt att trycka på i frågan.

Den preliminära handlingsplanen innebär att Korsnäs till en början startar och äger det bolag som de anställda på byggnadssidan förs över till under det här året. Alla behåller sin anställning i Korsnäs fram till den 1 januari 2004

– Det är först då som folk behöver ta ställning till om de slutligt vill övergå till det nya bolaget eller stanna kvar som anställda på Korsnäs.

Från den 1 januari 2004 ska sedan de anställda på byggnadssidan driva det nya företaget vidare i egen regi. Korsnäs kommer att skjuta till pengar för startkostnader, bolagsbildning, utbildning i företagsekonomi med mera och företaget kommer även efter det datumet att garantera en viss arbetsvolym på Korsnäs.

– Under en övergångsperiod kommer företaget att garantera ett visst antal arbetstimmar, på resterande del ska sedan det nya företagen konkurrera med andra firmor i branschen.

Är det en affärsidé som håller på sikt?

– Svårt att säga. Den typen av byggservice som görs på bruket har inte så stor marknad utanför. Risken finns att det nya bolaget kan bli väldigt sårbart.

Vad säger de berörda medlemmarna?

– Meningarna är delade. Det är i alla fall bättre än att bli outsourcad till ett annat byggföretag tycker de flesta. Vi hade en firma från Iggesund, som var intresserat av att ta över byggavdelningen hos oss, men det lyckades vi stoppa. Nu har Korsnäs hittat en ny infallsvinkel.

När tas det slutliga beslutet?

– Vi ska förhandla igen den 12 april, så det blir säkert mot slutet av månaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?