Industriarbetarnas tidning

LO:s önskelista

12 februari, 2002

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

LO efterlyser:Mindre belastningsskador och stress,bättre lokal arbetsmiljöverksamhet och utbildning,obligatorisk företagshälsovård,bättre rehabilitering och arbetsanpassning, samtmorötter och piskor som garanterar att förebyggeriet verkligen blir av.
Det är en kortfattad beskrivning av de fem punkter för bättre arbetsmiljö som LO har skickat in till Arbetsmiljöverket generaldirektör Kenth Pettersson som leder trepartssamtalen för bättre hälsa i arbetet.

Alla organisationer som ingår i trepartssamtalen har haft möjlighet att lämna in fem egna punkter.

LO:s önskemål är framtagna av LO:s arbetsmiljögrupp i samarbete med LO-förbunden. Gruppen leds av Ulla Lindqvist, LO:s andre vice ordförande.

Vissa LO-förbund har valt att lämna in fem egna punkter med mer branschinriktad prägel.

Den viktigaste frågan för LO är den om belastningsskador och stress. LO vill kraftigt minska den sortens av skador som är en omfattande del av den totala sjukfrånvaron. Landsorganisation vill att samtalen ska handla om förbättrad arbetsorganisation och en rimlig bemanning på arbetsplatserna. Ökat inflytande över sitt eget arbete och bättre tillgång till kompetensutveckling. Även anställningsformer, tillfälliga arbeten och ofrivillig deltid vill LO ta upp i trepartssamtalen.

För att förbättra det förebyggande arbetsmiljöarbetet på arbetsplatserna behöver lokal arbetsmiljöverksamhet och utbildning diskuteras. LO efterlyser fler skyddsombud med ökade kunskaper om arbetsmiljöproblemen.

– Spetsutbildning för skyddsombud och grundutbildning i arbetsmiljö för alla. Dessutom behöver arbetsgivarna en utbildning i arbetsmiljö, säger Stefan Wiberg, ombudsman vid LO:s arbetsmiljögrupp.

LO anser vidare att en obligatorisk och oberoende företagshälsovård är nödvändig för att förbättra hälsan i arbetslivet.

För att en anställd ska kunna slussas tillbaka till sitt gamla arbete krävs ofta ett anpassat arbete, förändrade arbetsuppgifter, annorlunda arbetsorganisation, andra arbetstider eller dylikt. Många gånger saknas dessa förutsättningar och det vill LO ändra på.

LO efterlyser effektiva ekonomiska styrmedel för att öka de förebyggande och rehabiliterande insatserna. Olika varianter bör diskuteras vid trepartssamtalen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?