Industriarbetarnas tidning

Montör dog under tung maskin

7 februari, 2002

Skrivet av SARA AHNBORG

54-årige Tommy Evensson och hans arbetskamrat var inhyrda från Arvika Montage för att montera en dragprovarmaskin på Structo i Storfors.
När domkrafterna skulle släppa ner den på sin plats hände något. Den 1,7 ton tunga maskinen välte rakt över Tommy Evensson.

Olyckan inträffade i tisdags eftermiddag.

– Han satt på huk bredvid. I ren reflex reste han sig och försökte hålla mot, men det gick inte. I stället blev han hoptryckt till sittande ställning och syntes inte ens under maskinen, berättar Pär Sjöstedt som är huvudskyddsombud på Structo.

Arbetskamraten och Structoanställda, som fanns i närheten, försökte lyfta maskinen, men den var för tung. Inte förrän räddningstjänsten kom kunde de med hjälp av en luftkudde få undan maskinen. På sjukhuset i Karlskoga konstaterades det att han var död.

Förutom Tommy Evensson fanns hans arbetskamrat från Arvika Montage och en anställd på Structo i lokalen när olyckan skedde. Dessa och andra anställda som kom till platsen chockades av det som hänt.

Vad som orsakade fallet är ännu oklart. Lasse Bloom är närpolischef i Storfors och ansvarig för utredningen.

– Maskinen över två meter hög och tyngdpunkten ligger i den övre tredjedelen. Det behövs inte mycket lutning för att den ska välta, säger han.

Den tekniska undersökningen är ännu inte klar. En teori är att en av domkrafterna sänktes ojämnt och på så sätt rubbade balansen.

Arvika Montage är specialiserat på montering av besvärliga maskiner. Anställda på företaget utför liknande arbeten flera gånger i veckan.

– Det är en gåta vad som har hänt, säger Lars Fredell, vd på Arvika Montage.

– Tommy var vår mest erfarne på sådana här jobb.

Tord Persson, inspektör på Arbetsmiljöinspektionen, talade med de berörda företagen en timme efter olyckan och gjorde då bedömningen att han inte behövde åka dit och kolla.

– Jag förvissade mig om att de inblandade kunde vad de gjorde. Han som dog var en av de mer kompetenta killarna där. Jag har gett företagen i uppgift att undersöka vad som hänt och sedan rapportera till mig. Jag kan lika gärna få uppgifterna av företagen sen. När de gjort sin undersökning kan det vara relativt klart vad som hänt.

Tommy Evensson hade jobbat på Arvika Montage sedan starten 1991. Han efterlämnar fru och tre barn.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?