Industriarbetarnas tidning

Nokian Tyres intresserat av Gislaved

4 februari, 2002

Skrivet av

Starka krafter inom finska däcktillverkaren Nokian vill, enligt vad Dagens Arbete erfar, ta över verksamheten i Gislaved även om man inte får med sig varumärket.

Nokians informationschef Raila Hietala-Hellman kan inte bekräfta Dagens Arbetes uppgifter.

– Så vitt jag vet finns inget sådant beslut.

Har det diskuterats i ledningen?

Det har inte förts någon officiell diskussion om köp av Gislaved.

Continentals informationschef Andreas Meurer vill heller inte kommentera Dagens Arbetes uppgifter. Han säger bara att någon större däcktillverkare sannolikt inte är intresserade av att ta över Gislaved.

– Orsaken är att det råder överkapacitet i världen. Då finns det ingen anledning att köpa på sig nya fabriker, säger Meurer.

Continental vill dämpa förväntningarna på fortsatt däcktillverkning i Gislaved. Förhoppningarna är mycket små, skriver Continental i ett pressmeddelande på måndagseftermiddagen.

– Blickar man tillbaka på tidigare nedläggningar inom koncernen har det aldrig resulterat i att någon spekulant köpt någon av fabrikerna för fortsatt tillverkning av däck, heter det.

Nokian Tyres kan knappast räknas till de större däcktillverkarna som Andreas Meurer syftar på.

Nokian är inriktade på den nordiska marknaden och kan behöva ytterligare produktionskapacitet om några år. Företaget har undersökt möjligheterna att bygga en fabrik i Ryssland för att möta den växande efterfrågan på vinterdäck. I fjol ökade försäljningen i Ryssland med 60 procent.

Men Nokian har även siktet inställt på den nordamerikanska marknaden, som än så länge är liten och obearbetad.

Nokian genomförde under fjolåret en rad offensiva investeringar. Över en halv miljard kronor investerades i nya maskiner och andra effektiviseringar i den finska fabriken. Företaget ökade försäljningen med 6 procent jämfört med året innan, och vinsten steg med hela 28 procent till motsvarande 460 miljoner kronor.

Nokian har i dag en fabrik som idag är något större än Gislaved. Med de senaste investeringarna kan fabriken snart tillverka uppåt 6 miljoner däck per år.

Nokian Tyres är en sju år gammal avknoppning från Nokia. I Nokia har däck till personbilar tillverkats sedan 1932.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.