Industriarbetarnas tidning

Ny vd på torvfabriken

20 februari, 2002

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

Det blev en ny vd vid torvfabriken i Sveg i Härjedalen. Sven Bladstedt tar över efter Sören Johansson.- De körde över oss i facket, säger arbetsplatsombudet Kenth Östlund.

Sören Johansson var med och startade upp torvproduktionen för nitton år sedan. Arbetsplatsombud Kenth Östlund beklagar att företaget förlorat en kompetent person med mångårig erfarenhet.

Östlund har själv jobbat där sedan 1986. Han har ännu har inte märkt av några direkta förändringar jämfört med tidigare.

Många på arbetsplatsen upplever att framtiden är oklar och turerna många. Företaget var nyligen till salu, men vid informationsmötet i måndags när Sven Bladstedt tillträdde, verkade alla försäljningsplaner vara nedlagda.

Trots informationsmötet känner sig Östlund inte ett dugg klokare. Han vet inget om bolagets framtid. Han vet inte heller om det kommer att investeras i bolaget, eller om verksamheten ska läggas ner.

Som det ser ut nu fortsätter produktionen fram till senvåren. Under vintern går torven till hetvattenanläggningen i Uppsala. Men de anställda är oroliga inför framtiden.

– Våra farhågor står kvar, säger Kenth Östlund.

Och vd:n då, som kom dit mot fackets vilja? Egentligen var det viljan att behålla den tidigare, torvkunnige, chefen som var stark. Motståndet mot den nye vägde lättare.

– Han måste ju få en chans, säger Östlund.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen