Industriarbetarnas tidning

Scania lyssnar på metallare

27 februari, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Sif-klubben på Scania i Oskarshamn känner sig illa behandlad av företaget. På Metalls fackklubb har man inte lika stora problem.- Kanske vill de inte lyssna lika mycket på Sif, säger metallklubbens ordförande Niclas Wilhelmsson.

På fredag träffas Sif och Sveriges Verkstadsindustrier, Vi, för en central förhandling på Scania i Oskarshamn. Bakgrunden är att Sif-klubben i Oskarshamn känner sig nonchalant behandlad av företagsledningen.

I flera frågor uppger man att företaget genomför förhandlingar för syns skull, men i själva verket struntar i klubbens åsikter. Det har lett till att ingen vill ta nya uppdrag i Sif-klubbens styrelse.

På Metalls fackklubb känner man inte riktigt igen bilden av en maktfullkomlig företagsledning.

– Det har väl hänt någon gång att vi inte fått information om vad som händer, men i stort sett får vi det jämt. Och när vi tycker något är fel säger vi ifrån, säger Niclas Wilhelmsson.

Han tror att Sif-klubben kanske har svårare att göra sig hörd, eftersom det är färre tjänstemän. På Scania i Oskarshamn jobbar ett par hundra tjänstemän och nästan 1 500 metallare.

– Kanske vill de inte lyssna lika mycket på Sif. De är inte lika många som vi, och då kanske företaget inte tar lika stor hänsyn.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.