Industriarbetarnas tidning

Snabba ryck för bättre hälsa

11 februari, 2002

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

Trepartssamtalen ”För ökad hälsa i arbetslivet” är i full gång.

– Jag har rekryterat två medarbetare. En civilekonom och en samhällsvetare, och båda är rutinerade, säger Kenth Pettersson.

De tre parterna som samtalar är facket, arbetsgivarsidan och staten. Arbetsmiljöverkets generaldirektör Kenth Pettersson, som tidigare var ordförande i Handelsanställdas förbund, representerar staten.

– Jag har regeringens uppdrag att leda arbetet med trepartssamtalen.

Trepartssamtalen är ett snabbt sätt att påverka arbetsplatserna. Att försöka sig på en lagändring skulle, enligt Kenth Pettersson, kunna ta upp till tre år. Hans tidsplaner är betydligt snävare än så.

– Det är bråttom för situationen med sjukskrivningar är dålig. En konkret handlingsplan ska vara färdig före årsskiftet; helst redan till hösten, säger Kenth Pettersson.

Han är bekymrad över ohälsan på arbetsmarknaden och tycker att det är alldeles för många som är – och blir – långtidssjukskrivna i Sverige. Varje dag ökar kostnaderna för ohälsan med 25 miljoner kronor.

– Det låter otroligt mycket, men det är faktiskt sant, säger Kenth Pettersson.

Om parterna är överens går det snabbt att få till de förändringar som slås fast i handlingsplanen eftersom de som är med och fattar besluten samtidigt ”äger” arbetsplatserna. Och det är ute på arbetsplatserna som de konkreta förändringarna kommer att ske.

Pettersson betonar att orsaken till sjukskrivningarna finns på fler ställen än på arbetsplatserna, men att en förändring där troligen kommer att ge ett märkbart positivt resultat.

Varje part består av flera organisationer. Totalt är det ungefär 150 sammanslutningar som har fått skicka in en lista med sina fem viktigaste frågor för bättre hälsa i arbetslivet.

– Alla 150 har haft chansen att komma med förslag. Det tycker jag är viktigt, säger Kenth Pettersson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.