Industriarbetarnas tidning

Strejkhot gav avtal

27 februari, 2002

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

Företagaren för Swedish Body Armour i Upplands Väsby har tecknat kollektivavtal med Industrifacket. Det innebär att strejken som utlysts till 28 februari är avblåst.Att få till ett kollektivavtal har dragit ut på tiden. Det har hållits lokala förhandlingar. Därefter har förbundet tagit över förhandlingarna. Till slut kopplades medlaren Claes Stråth in i samtalen.

Exakt vad som ligger bakom genombrottet är inte klart.

– Jag ringde företagaren sent i går eftermiddag och kände att det fanns en öppning, säger Ingmar Wahrenberg, ombudsman vid Industrifackets avdelning för Stockholm.

Han har förhandlat och pratat med företagaren under en längre tid, och i morse åkt han ut till företaget för att träffa ägaren.

– Då skrev han under avtalet. Jag tycker att det känns bra att allt är klart nu, säger Ingmar Wahrenberg.

Nu har Industrifackets medlem på arbetsplatsen bland annat det försäkringsskydd han betalar avgift för att facket ska bevaka.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.