Industriarbetarnas tidning

Tre mammalediga fick sparken

18 februari, 2002

Skrivet av SARA AHNBORG

När Stacke Hydraulik i Skillingaryd skulle säga upp personal blev företagets alla barnlediga av med jobben.

– Jag tror att de ville bli av med oss, säger Marika Mattsson, en av de uppsagda.

I slutet av januari sades nio personer upp. Företaget kom överens med metallklubben om att avvika från principen ”sist in först ut”.

Av de uppsagda var tre personer för tillfället mammalediga, två metallare och en Sif-ansluten.

Vd Urban Stacke säger att uppsägningarna inte alls hade något med barnledigheten att göra.

– Det är olyckligt att det blev tre stycken mammalediga, men de sades upp av tre olika skäl. Vi har behov av fler kvinnor i företaget. Själva grunden till uppsägningen var arbetsbrist.

När de tre barnlediga har slutat kommer bara sex kvinnor vara anställda på företaget. På hela företaget jobbar cirka hundra personer.

Pernilla Beiving som är mammaledig från kontoret säger:

– Urban sa att företaget blöder och att folk går runt på arbetet och rullar tummarna. Då är det lite lustigt att han säger upp oss som inte ens är där och som inte får någon lön.

Hon tror att företaget ville byta ut henne mot hennes vikarie, som har längre utbildning. Däremot tror hon inte att uppsägningen berodde på barnledigheten.

Marika Mattsson har varit hemma sedan augusti och hade inte tänkt börja jobba igen förrän i februari nästa år. Hon har varit anställd sedan 1998 och efter henne har 30 personer anställts. En av dem är den tredje avskedade nyblivna mamman.

Urban Stacke säger att orsaken till att de sa upp Marika Mattsson var att hon fått nickelallergi och det därför inte finns jobb för henne. Men det är fel, säger Marika Mattsson:

– Jag har jobbat på förmonteringen utan några problem. Om jag inte behövs där kan jag jobba på lagret. Jag tror uppsägningarna beror på att vi är hemma. Det blir ju krångligt sen, när barnen är sjuka.

Metallklubbens ordförande Erich Waldmann vill inte kommentera uppsägningarna.

Ombudsman Anette Peterson, Metalls avdelningskontor i Värnamo, var också med på förhandlingarna. Hon tycker inte att Marika Mattssons berättelse stämmer överens med de uppgifter som metallklubben och företaget givit.

– Det är inte någon som blir uppsagd för att hon är mammaledig, säger hon.

I föräldraledighetslagen står det ”En arbetstagare får inte sägas upp eller avskedas enbart på grund av att arbetstagaren begär eller tar i anspråk sin rätt till ledighet enligt denna lag.”.

Marika Mattsson funderar på att anmäla Stacke Hydraulik till jämställdhetsombudsmannen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.