Industriarbetarnas tidning

Arbetsskador handläggs centralt

27 mars, 2002

Skrivet av AGNETA PERSSON

Landets försäkringskassor bedömer arbetsskador olika. Orättvist, konstaterar regeringen som nu utreder möjligheten till en central utredningsenhet. Men en centralisering riskerar att göra bedömningarna ännu orättvisare, varnar Metall.

Regeringen har tillsatt en utredning med uppgift att lämna förslag på hur en central handläggning av arbetsskadeärenden skulle kunna se ut. I dag är det upp till varje försäkringskassa att handlägga olika ärenden och de regionala skillnaderna är stora. Att människor bedöms olika beroende på vart i landet de bor är enligt socialförsäkringsminister Ingela Thalén oacceptabelt.

– Min förhoppning är att människor med arbetsskador ska få en mer rättvis bedömning, skriver hon i ett pressmeddelande.

Men enligt Metall kan effekten bli tvärtom.

– Risken är att en enda förhärskande uppfattning blir gällande, säger Tony Pettersson-Sjölund, ombudsman för socialpolitik och försäkringar på Metall. Man kan inte hantera folk lika om man bor och lever i olika förhållanden. Det kan till och med vara rätt att bli bedömd olika ibland.

En central hantering av arbetsskadeärenden innebär också ett minskat lokalt inflytande. I dag finns både arbetsgivare och arbetstagare representerade i kommunernas socialstyrelser. De som är valda är det på grund av sina kunskaper, påpekar Tony Pettersson-Sjölund. De känner de lokala förhållandena mycket bättre än en central myndighet i Stockholm.

– Försäkringskassan har alltid varit en folkrörelse och man ska akta sig för att ta bort det folkliga, säger han. Då urholkas demokratin.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]