Industriarbetarnas tidning

Drogtester förblir lagliga

5 mars, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Regeringen vill stärka de anställdas integritetsskydd. Men Kurt Junesjö, jurist på LO-TCO Rättsskydd, är kritisk mot lagförslaget. Det hindrar varken drogtester eller kränkande frågor, menar han.

I dag överlämnades betänkandet Personlig integritet i arbetslivet till biträdande näringsminister Mona Sahlin. Lagförslaget handlar främst om IT och medicinska undersökningar och drogkontroller. Enkelt uttryckt vill regeringen göra det svårare för arbetsgivare att kontrollera anställdas privata e-post och elektroniska information. Man vill också göra det svårare att drog- och hälsotesta anställda och arbetssökande.

Lagförslaget har främst inriktats på att begränsa arbetsgivarens rätt att ”behandla” personuppgifter. Det är en stor svaghet, menar Kurt Junesjö:

– Om en arbetsgivare säger åt en arbetssökande kvinna att han vill se ett utdrag från försäkringskassan, så kommer hon säkert att ge honom det. Huvudsaken är att han inte sparar uppgifterna.

– Lagen hindrar inte heller att arbetsgivaren ställer kränkande frågor om privatliv och hälsa till en arbetssökande.

Lagförslaget säger heller ingenting om rätten för anställda att neka till drog- eller hälsotester.

Däremot är huvudregeln att arbetsgivaren inte får använda resultaten från ett drogtest om inte särskilda säkerhetsskäl finns. Regeringens utredare Reidunn Laurén tror att detta gör det svårare för arbetsgivare att kräva drogtester av anställda.

– Jag tycker att det blir svårare så tillvida att arbetsgivaren inte får behandla resultatet av drogtestet.

Kurt Junesjö anser att arbetstagarna kränks genom att kunna testas slumpmässigt.

– I vilken annan del av samhället skulle vi tycka att det var okej med slumpmässiga hälsotester?

Junesjö skulle hellre sett en lag som utgår från att anställda har rättigheter som inte får kränkas. I Finland stiftades nyligen en sådan integritetslag. Den ger de anställda ett betydligt bättre skydd än det svenska lagförslaget, menar Kurt Junesjö.

– Det är märkligt att ett litet hav ska göra så stor skillnad i hur man ser på arbetstagares rättigheter, säger han.

Junesjö skriver krönikor i Dagens Arbete, åt metallare och grafiker. Lagförslaget Personlig integritet i arbetslivet (SOU 2002:18) finns som pdf-filer på regeringens hemsida.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.