Industriarbetarnas tidning

Grafikernas förhandlingar ’mjukstrandade’

14 mars, 2002

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Förhandlingarna om ett nytt avtal för grafikerna på civil- och förpackningsföretag strandade efter fem förhandlingsdagar. Parterna, Grafiska företagens förbund, GFF, och grafikerna står fortfarande mycket långt ifrån varandra.

– Det är kärvt, men inte nattsvart, sammanfattar Lars Josefsson, förhandlingsledare på Grafiska företagens förbund, GFF.

Även grafikernas förhandlingschef Tommy Andersson hoppas på en överenskommelse och tycker att ett ”medlaravtal” vore ett nederlag.

– Vi har framfört våra krav på förbättringar i avtalen, bland annat höjd lön och arbetstidsförkortning. Men vi har mötts av långtgående krav på försämringar, anser grafikernas avtalschef Tommy Andersson.

Förutom lönenivåerna är det två frågor där parterna har helt olika uppfattningar. Den ena rör en mer flexibel arbetstid. Grafikerna hävdar att nuvarande avtal ger möjligheter till hur flexibla lokala lösningar som helst, bara arbetsgivare och fack är överens. Därför ser de ingen anledning till att tillmötesgå kravet.

– Att arbetstiderna ska skötas lokalt trodde vi ingick i arbetsgivarnas ideologi, men plötsligt vill de ha centrala regleringar. Vi har gjort en enkät som visar att nuvarande avtal fungerar väldigt bra i praktiken ute på företagen, säger Tommy Andersson.

GFF:s förhandlingschef Lars Josefsson anser däremot att de lokala avtalen varierar alldeles för mycket.

– Vi vill gardera möjligheterna till en ökad produktion och våra företag har ofta säsongsbundna toppar att ta hänsyn till, förklarar han.

Den andra stötestenen är tilläggen för obekväm arbetstid, OB. Grafikerna har relativt höga tillägg, speciellt för nattarbete. Arbetsgivarna vill växla ner OB-ersättningarna, så att det inte blir så dyrt för företagen att gå upp från två- till treskift.

– För oss handlar det om att säkra branschens konkurrenskraft. OB-tilläggen avviker för mycket från övrig arbetsmarknad, anser Lars Josefsson.

– Vi är beredda att diskutera frågan, men vi kan inte bara sänka ersättningar för våra medlemmar, säger Tommy Andersson.

Han menar att med arbetsgivarnas förslag skulle vissa grafiker förlora tusentals kronor.

Parterna ska nu fundera, var och en på sitt håll, hur man ska kunna komma vidare i förhandlingarna Den 3 och 4 april träffas de igen. Civil- och förpackningsavtalen berör grafikerna på cirka 2 500 företag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?