Industriarbetarnas tidning

’Ingen vill köpa Gislaved’

6 mars, 2002

Skrivet av

Det finns inga intressenter som vill ta över Gislaved.Det oväntade beskedet fick de fackliga representanterna av Gislaved Däcks vd Gerhard Janotta i samband med de centrala förhandlingarna på onsdagen.

Förhandlingarna tog bara fyra timmar. Sedan skildes parterna åt i oenighet. Continental kan nu lägga ner driften i fabriken och säga upp över 700 anställda.

– De hade redan bestämt sig. De ville inte ge sig in i några seriösa förhandlingar utan agerade lika nonchalant och cyniskt som i de lokala förhandlingarna. Det säger Kurt Walther, Industrifackets förhandlingschef.

Tillsammans med Sif, ledarna och CF förhandlade han mot däckfabrikens vd Gerhard Janotta och en representant från arbetsgivarorgansationen Almega.

– Innerst inne hade jag hoppats på att de skulle vara mer intresserade av att diskutera vilket ansvar de har för fortsättningen. Men det ville inte Continental.

– Men de sa bara att det inte finns några intressenter. Vilket är lite förvånande med tanke på att Kjell Nilsson gått ut och sagt att han vill köpa fabriken.

– Någon av dem måste ju ljuga. Jag kan inte se det på annat sätt, säger Kurt Walther.

När Walther förde frågan på tal fick han svaret att han inte hade med saken att göra.

– Continental vill inte att vi ska lägga oss i. Det här är en fråga mellan köpare och säljare. De som arbetar i fabriken ska inte bry sig. Det är jävligt cyniskt, rent ut sagt.

Sifs förhandlingsombudsman Harriet Johnsdotter säger i ett pressmeddelande:

– Idag ser vi att talet om försäljning bara var tomma ord. Vi har visat att det finns alternativ och kommer att fortsätta kräva en försäljning.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen