Industriarbetarnas tidning

Klippan köper Mölndal

21 mars, 2002

Skrivet av

Klippan köper Mölndals pappersbruk av Stora Enso för cirka 225 miljoner kronor. Den affären blev klar i dag.

Mölndalsbruket har aldrig passat in i Stora Ensos affärsstrategi och försäljningen är ett led i finpappersdivisionens omstruktureringsprogram. Stora Enso har under en längre tid försökt hitta en köpare med ett produktsortiment som passar för Mölndals högkvalitativa grafiska specialpapper och det blev till slut Klippan som trädde in som ägare.

Klippan har i dag två produktionsanläggningar i Klippan och Lessebo med en total produktionskapacitet på 115 000 ton papper och 33 000 ton sulfitmassa och hade vid årsskiftet drygt 500 anställda och en omsättning på 866 miljoner kronor. Mölndal med sina drygt 400 medarbetare har för närvarande en produktionskapacitet på 80 000 årston och en omsättning på 725 miljoner kronor i fjol.

Tillsammans blir de tre bruken nu en ledande aktör inom specialpappersområdet och en av Europas största tillverkare av färgat papper.

– Med de tre bruken kan vi renodla produktionen och förbättra logistiken genom att specialisera varje produktionsenhet, säger Bengt Östensson, vd i Klippan.

– Vi breddar sortimentet för med oss nya produkter och varumärken och blir en mer komplett leverantör till pappersgrossisterna.

Från Stora Ensos sida är man nöjd med Klippan som köpare.

– Vi är övertygade om att Klippan AB är rätt miljö för Mölndal, säger Stig Johansson, som är senior vice president i Stora Enso.

Klippan tar över Mölndal den 2 april och hela företaget byter namn till Klippan Mölndal AB.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.