Industriarbetarnas tidning

Lättare att spara till utbildning

13 mars, 2002

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Snart får alla löntagare lära sig en ny bokstavskombination: IKS, som betyder Individuellt kompetenssparande.

Men redan i mitten av 90-talet kläckte grafikerna ungefär den idén. Det var 1995 då de i sitt avtal med Grafiska Företagen kom överens om att alla skulle få fyra kompetensutvecklingsdagar.

– Vi var först med ett avtal som av alla rätten till utbildning på arbetstid, konstaterar grafikernas ordförande Malte Eriksson.

Många grafiker hade drabbats av teknikutslagning från arbetslivet och behovet av vidareutbildning var stort. Tillsammans med arbetsgivarna uppvaktade grafikerna finansdepartementet och presenterade idén.

”Vi ska fundera på saken” blev svaret den gången.

– Jag kan ju förstå att det vore svårt att skapa kompetenskonton enbart för grafiker, säger ordförande Malte Eriksson i dag.

I stället kommersialiserades idén av försäkringsbolaget Skandia, som erbjöd kompetenssparande till fördelaktig ränta.

Nu ser äntligen idén ut att bli verklighet. För två år sedan avsatte de tre samarbetspartierna kring regeringen medel till kompetensutveckling. Sedan dess har förslaget tröskats i departement och hos löntagarorganisationerna.

LO, TCO och SACO är nu överens om ett yttrande, liksom de politiska partierna. Den 14 april läggs förslaget fram i riksdagen.

– Vissa delar är bra, exempelvis att lågavlönade får mera. Men det hade varit ännu bättre om vi även hade fått en omställningsförsäkring för arbetslösa som behöver omskolning, anser Malte Eriksson.

I korthet innebär förslaget.Alla kan spara IKS-pengar, även egna företagare och arbetslösa.Lågavlönade som tjänar under cirka 15 000 i månaden får en extra startpremie.Högsta sparbelopp blir runt tusenlappen i månaden.Man får skatteavdrag, ungefär som för pensionsförsäkring, på det man sparar.Arbetsgivare som bidrar till de anställdas konton får göra avdrag på arbetsgivaravgiften.Individen själv får helt bestämma vilken utbildning han vill använda sina IKS-pengar till.

Malte Eriksson tycker att det är bra att individen själv bestämmer om sina pengar. Han ser inget fel i att IKS kan användas till helt andra utbildningar än kanske arbetsgivaren tänkt sig.

– Vill man byta yrke och använda sina IKS-pengar är det bara bra, anser han.

Säger riksdagen ja, kan man börja spara i IKS-konton den 1 januari nästa år.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.