Industriarbetarnas tidning

Oenighet kring delpensionen

19 mars, 2002

Skrivet av LINUS BROSTRÖM

Metallare på SSAB i Borlänge är rädda för att det nya delpensionsavtalet ska betalas med uteblivna löneökningar. I år kan löneökningen bli noll om arbetsgivaren får igenom sin tolkning av avtalet.

Enligt avtalet från i vintras kan den lokala lönepotten användas till att finansiera delpensioner. Men något lokalt avtal är ännu inte klart.

Alla metallare gillar inte att lokala potter, som annars kan användas till att höja lönerna, försvinner till delpensioner till förmån för äldre.

På SSAB i Borlänge skulle systemet kunna innebära att de anställda tvingas avstå från årets hela lönepott och halva lönepotten år 2003.

Lennart Karlsson, ordförande i metallklubben på Domnarvet:

– Arbetsgivarna tror inte att delpensionerna skulle innebära minskade kostnader i form av färre sjukskrivningar och mindre behov av nyanställningar i samma utsträckning som vi gör, säger Lennart Karlsson och fortsätter:

– Om man däremot räknar in mindre behov av sjukskrivningar skulle kostnaderna visa sig vara lägre och därmed också ge oss lönehöjningar.

Björn von Schantz, chef på löneavdelningen, är försiktig med att kommentera saken. Däremot framhåller han hur minskade kostnader i form av färre sjukskrivningar och minskat behov av nyanställningar är svåra att beräkna.

– Det går sällan att matcha en deltidsanställd på 50 procent med en annan deltidsanställd fullt ut.

Tommy Andersson, förhandlingsombudsman på Metalls förbundskontor i Stockholm, är dock optimist när det gäller möjligheten att komma överens.

– Det här är ett system som alla kommer att ha nytta av på 20 års sikt.

Tommy Andersson säger att avtalet kommer att tas upp till diskussion med arbetsgivarna redan den 20 mars.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.