Industriarbetarnas tidning

Ståltull hotar Fagersta

6 mars, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

De amerikanska ståltullarna hotar svenska jobb. Metalls förbundsordförande Göran Johnsson är mycket kritisk mot beslutet som bland annat drivits fram av det amerikanska facket.Den 20 mars vill USA införa strafftullar på importerat stål. Tullsatserna varierar mellan 8 och 30 procent för olika produkter. Sent i går kväll var Göran Johnsson i kontakt med handelsminister Leif Pagrotsky för att diskutera utvecklingen.

– Det är ännu svårt att se hur det här kommer att påverka. Men bedömningen är att det kan slå mot svenska produkter.

Johnsson är mycket kritisk mot den protektionistiska linje som USA slår in på. Den har George Bush drivits till efter påtryckningar från den amerikanska stålindustrin och polititiker som vill skydda sina hemstaters industrier. I USA finns protektionistiska idéer ofta hos fackföreningar och demokratiska politiker.

Det amerikanska stålarbetarförbundet hävdar att internationella företag länge dumpat priserna på den amerikanska marknaden. Därför har de tillsammans med industrin krävt att USA ska införa fyrtioprocentiga tullar på all importerad stål. På den amerikanska landsorganisationen AFL-CIO:s hemsida citeras den amerikanska stålarbetarföreningens ordförande Leo W. Gerard:

– Om vi kan skicka trupper till Afghanistan för att strida för frihet, då är det dags att vi står upp och slåss för att skydda amerikanska arbetare, säger han.

Det är en retorik som den frihandelsvänliga svenska arbetarrörelsen inte tycker om.

– Det är förvånande att amerikansk fackföreningsrörelse inte helt slutat med de bitarna, säger Göran Johnsson.

Johnsson vill att Sverige och EU gör kraftiga markeringar mot den amerikanska politiken. Han tycker att beslutet att införa tullar visar på behovet av ett EU som bildar en motkraft mot USA.

– Det är anmärkningsvärt att man fattar ett sådant här beslut. I tider av terrordåd och oro i Mellanöstern förstärker det bara den oro som finns internationellt.

Sandvik och Fagersta Stainless är två av de svenska företag som riskerar att drabbas av strafftullarna. Sune Andersson, Metalls klubbordförande i Fagersta, är orolig över konsekvenserna. I dag går 10 procent av produktionen vid företaget till USA.

– Vi har redan produkter framme som ska till USA. Vi vet inte vad som händer med dem nu.

En av Fagersta Stainless viktigaste produkter, rostfri valstråd, beläggs med 15 procents tull. Tillsammans med en tidigare tullavgift på fem procent betyder det att det USA-exporterade stålet beskattas med 20 procent.

– Då är vi chanslösa på USA-marknaden, konstaterar Sune Andersson.

Trots oron över hur de svenska jobben ska påverkas tycker han att det är för tidigt att spekulera om hur hårt det kan slå mot de 300 anställda i Fagersta.

– Det blir ett tapp som kan vara svårt att fylla. Men jag tror inte att vi behöver börja tala om nedläggning eller något sådant.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?