Industriarbetarnas tidning

Strid om arbetsrätten

27 mars, 2002

Skrivet av SARA AHNBORG

Kollektivavtalen blir betydelselösa, anställningsskyddet försvinner och de sämst betalda får ännu lägre löner. Det är några av de försämringar Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd, tror kommer att införas om borgarna vinner valet i höst.

Dan Holke har undersökt de borgerliga partiernas förslag till riksdagen under de senaste två åren. I LO-rapporten ”Arbetsrätten med en borgerlig regering” har han skissat en tänkbar arbetsrättspolitik om det blir ny regering till hösten. Han säger att han bara har hittat försämringar. Ett exempel är turordningsreglerna.

– Moderaterna vill slopa turordningsreglerna helt. Då försvinner hela anställningsskyddet. I dag är det väldigt enkelt för en arbetsgivare att minska personalstyrkan med hänvisning till arbetsbrist. Utan turordningsregler kan vem som helst bli uppsagd när som helst.

Moderaterna och kristdemokraterna, som är de största borgerliga partierna, vill också låta enskilda arbetstagare träffa avtal med sin arbetsgivare utanför kollektivavtalen. Dan Holke tror att en sådan regel tvingar arbetstagare att gå med på sämre avtal. I dag är tillåtet att träffa avtal som är bättre för arbetstagaren, men inte om de är sämre.

Ett annat förslag är att låta personer, som har svårt att få jobb, konkurrera med lägre löner eller med att avstå från anställningsskyddet. Erland Olauson är kanslichef på LO:

– I ett sådant system konkurrerar man inte med hur duktig och produktiv man är. I stället konkurrerar man om att ta minst betalt för sitt arbete.

Dan Holke kritiserar också moderaternas och kristdemokraternas försök att försvåra olika stridsåtgärder.

– De vill öka varseltiden och ge facket ökat skadeståndsansvar. Dessutom vill moderaterna förbjuda sympatiåtgärder. Det skulle lämna stora delar av arbetsmarknaden oreglerad.

Enligt Dan Holke är moderaterna och kristdemokraterna de partier som är mest konkreta i sina förslag. Folkpartiet och centern håller ofta med i principerna, men är mer luddiga i sina formuleringar.

De borgerliga förslagen representerar en arbetsrättspolitik som i dag finns i andra länder, till exempel Storbritannien. Den innebär att facket har mindre möjligheter och skyldigheter att styra avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare. I stället för att vara bundna till kollektivavtal är parterna bundna till olika lagar, om till exempel minimilön och arbetstid.

Mikael Odenberg är moderaternas talesman i arbetsrättsfrågor. Han tycker att hela rapporten är felvinklad.

– Dokumentets hela syfte är att visa att vi är ute efter att försämra löntagarnas ställning. Det stämmer inte alls. Vi vill bara förändra en lagstiftning som är alltför snårig och oöverskådlig.

Mikael Odenberg tycker att arbetstagare är för låsta vid kollektivavtalen som de ser ut i dag. Han säger att kollektivavtalen omyndigförklarar de enskilda individerna.

– Vi tycker att grundläggande skyddsregler ska stå i lagen, inte bara i avtalen, säger Mikael Odenberg.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?