Industriarbetarnas tidning

Trögt med stålarbetarnas delpension

27 mars, 2002

Skrivet av

Det går trögt med den nya delpensionen i stålindustrin. Inte ett enda företag har gjort upp med facken.

Alla inväntar den centrala förhandlingen på Sandvik. Där har de lokala parterna kört fast. Central förhandling äger rum den 15 eller 23 april.

Metallklubbens ordförande Bosse Boström vill inte gå in på vilka detaljer man är oense om.

– Det är helt enkelt för komplicerat. Vi väntar tills den centrala förhandlingen är över.

Utgången av den centrala förhandlingen blir mycket viktig. Den avgör hur lätt eller hur svårt det blir för landets 27 000 metallarbetare inom stålindustrin att komma i åtnjutande av delpensionen.

Det var i de senaste avtalsförhandlingarna som Metall och arbetsgivarna i Stål- och metallförbundet började diskutera delpension.

I höstas kom parterna överens om vilka regler som ska gälla för delpensionen.

Ingen kan tvinga företaget att erbjuda sina äldre anställda delpension. Lokal överenskommelse krävs mellan företaget och facket. I praktiken har alltså företaget vetorätt.

I övrigt gäller följande: Delpensionen omfattar arbetare som är 60 år eller äldre. När företaget erbjuder delpension måste erbjudandet omfatta alla inom en och samma åldersgrupp. Inga kvalifikationskrav, till exempel anställningsår, får utestänga någon ur åldersgruppen. Ersättningen för halvtid är cirka 70 procent av den aktuella lönen, inklusive tillägg för OB och skiftform.Delpensionen blir ett komplement till den livsarbetstidspremie som metallarna i stålindustrin redan har och som kan tas ut som kortare arbetstid. Livsarbetstidspremien kommer att vara värd 3 procent av lönesumman år 2004. En del av ersättningen till delpensionen hämtas från livsarbetstidspremien. För den del av delpensionen som inte finansieras via livsarbetstidespremien finns två alternativ, beroende på vilket åtagande företaget gör. Om företaget gör ett långsiktigt åtagande kan klubben och företaget komma överens om att pengar avsätts från den lokala lönepotten, lokala lönetillägg och vinstdelning. Men om företaget och klubben kommer överens om att bara göra ett tillfälligt, årsvis åtagande betalar endast företaget.Den som tar ut delpensionen förlorar pensionspoäng. Men det kompenseras genom avtalet med en pensionsutfyllnad i form av en pensionsförsäkring som betalas ut efter 65 års ålder.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?