Industriarbetarnas tidning

Tummen ner för extra semester

25 mars, 2002

Skrivet av AGNETA PERSSON

Kortare arbetstid leder till minskad tillväxt och ökad arbetslöshet.

Det varnar Konjunkturinstitutet för i sin rapport. Men Anders Wiklund, Pappers ordförande på Kvarnsveden i Borlänge, ser inte lika svart på saken och menar att allt kan lösas med rätt politik.

Om arbetstiden sänks kommer produktionen att minska, anser Konjunkturinstitutet. På kort sikt kan arbetstidsförkortningen visserligen leda till minskad arbetslöshet, men efter några år får vi räkna med minskad tillväxt, högre arbetslöshet, lägre löneökningar, minskad köpkraft och bantad socialförsäkring. En av orsakerna blir enligt Konjunkturinstitutet att arbetstagare kommer att vilja höja timlönerna för att förhindra att årslönen sänks.

Men Anders Wiklund, som är vänsterpartiets representant i kommittén för nya arbetstids- och semesterregler (Knas), är inte lika pessimistisk.

– Övergången kan bli mycket smidigare, det beror på hur den hanteras politiskt. Ska vi undvika en minskning i tillväxten och socialförsäkringen, måste vi se till så att fler kommer in på arbetsmarknaden. Men det måste vi i alla fall göra, oavsett arbetstidsförkortning.

Oförändrad timlön ger minskad årsinkomst, något som Anders Wiklund tycker är okej. Men alla har inte lika lätt att avstå lön och för att det ska bli rättvist krävs politiska insatser.

– Vi måste skydda dem som är sämst ställda med en fördelningsprofil som är vettig. Arbetsgivare, fack och regering måste komma överens om lösningar som till exempel sänkta arbetsgivaravgifter eller kanske skattesänkningar för vissa grupper.

Medan Konjunkturinstitutet tycks ha svårt att se fördelarna med en arbetstidsförkortning, ser Anders Wiklund ljust på saken. Det finns ett utrymme, säger han, och en något dämpad tillväxttakt är inte heller någon katastrof. Dessutom kommer vi att må mycket bättre, vilket minskar sjukfrånvaron.

– Jag tror det finns ett samband mellan ohälsa och situationen i arbetslivet med stress och tajtare organisationer. Därför är det ytterst väsentligt att minska arbetstiden. Mer fritid kan också öka jämställdheten när man har tid att dela på ansvaret. Mer fritid är i sig ingen garanti, men en förutsättning.

På vilket sätt arbetstiden kortas är ytterst väsentligt, hävdar Anders Wiklund. Enligt Konjunkturinstitutet lider tillväxten minst om arbetstidsförkortningen blir lika med mer semester. Men den lösningen är för enkel och inte alls särskilt slagkraftig, anser Anders Wiklund.

– 38-timmarsvecka är mer ingripande. Det kräver större förändringar som ger mycket större effekt när det gäller att skapa en hälsosammare arbetsplats. En extra veckas semester kräver ingen större förändring.

Till sommaren presenterar Knas sitt slutbetänkande för regeringen.

FAKTA:

Genomsnittlig veckoarbetstid för heltidsanställda. Antal timmar.

Storbritannien: 43,6

Grekland: 40,9

Spanien: 40,6

Tyskland: 40,1

Sverige: 40,0

Irland: 39,9

Danmark: 39,3

Finland: 39,3

Frankrike: 38,9

Italien: 38,6

Norge: 38,4

Källa: Regeringen

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?