Industriarbetarnas tidning

’Utredning räddar knappast Gislaved’

4 mars, 2002

Skrivet av SARA AHNBORG

Continental får 200 miljoner kronor i form av bland annat skattelättnader av den portugisiska staten när de flyttar däcktillverkningen till Portugal. Detta skulle kunna vara fråga om ett brott mot EU:s konkurrensregler.EU-kommissionären Mario Monti, som ansvarar för konkurrensfrågor, tror dock inte att en konkurrensutredning skulle kunna rädda kvar däckfabriken i Gislaved:

– Det är osannolikt att ett företag skulle flytta till ett annat land enbart för att få skattefördelar.

Ett EU-land kan besluta att ge generella skattelättnader, för hela landet eller en speciell region. Landet får dock inte sänka skatterna för ett enskilt företag enbart för att locka dit det från ett annat land. Om vissa riktlinjer följs kan det i vissa fall ändå vara lagligt att sänka skatterna för enskilda företag.

En representant från det portugisiska finansdepartementet har uppgett för Sveriges Televisions Rapportredaktion att Continental kommer att få skattelättnader däcktillverkningen flyttas till Portugal. I helgen har den svenska regeringen försökt få detta officiellt bekräftat från den portugisiska regeringen. Ännu på måndagseftermiddagen hade besked inte kommit.

Först när skattelättnaden är bekräftad kan Sveriges regering lämna in en formell protest till EU-kommissionen, som då kan inleda en utredning om Portugals stöd strider mot EU:s konkurrensregler.

Om Portugal själv hade meddelat kommissionen hade det beskedet också kunnat ligga till grund för en utredning. En sådan tar ett par månader att göra och kommer alltså inte vara klar innan beslut om flytt tas.

Ulrica Messing, statsråd i näringsdepartementet, förklarade den svenska regeringens inställning:

– Vi accepterar inte att något annat land bryter mot EU:s regler. Vi förväntar oss att Monti gör allt vad han kan för att komma till klarhet i det här fallet.

I väntan på ett officiellt besked från Portugal avstod EU:s kommissionär för konkurrensfrågor, Mario Monti, från att kommentera det portugisiska stödet till Continental. Monti påpekade dock att en fabriksflytt kan vara en följd av EU-kommissionens idé om en fri inre marknad.

– Vi arbetar för en enda marknad inom EU. Då ska både människor och företag kunna tjäna på det. Också när det gäller var man ska placera sin ekonomiska aktivitet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?