Industriarbetarnas tidning

Valurnor lanseras på nätet

21 mars, 2002

Skrivet av KAJSA HEINEMANN

Många förstagångsväljare valde att inte rösta vid förra riksdagsvalet. Bara 75 procent av dem gick till valurnorna 1998. Lägst valdeltagande återfanns bland unga killar med invandrarebakgrund.

De politiska partierna vill, med hjälp av Internet, bryta den negativa spiralen. Unga representanter från samtliga partier spelat in ”Ditt val”, en kampanjfilm som ska sändas på vissa hemsidor på Internet.

I filmen uppmanar politikerna alla att använda sin rösträtt och gå och rösta till höstens riksdagsval.

– Vi vet att nio av tio förstagångsväljare använder Internet dagligen. Därför tror vi att Internet är ett utmärkt kommunikationsmedel för politiker att nå ut med sina budskap till unga väljare, sade Marta Tiberg, marknadschef på Telia, när hon presenterade kampanjfilmen.

Syftet med filmen är att visa Internets möjligheter som en effektiv kanal i den politiska debatten.

Efter filmpremiären var deltagande politiker av skilda kulörer ense om åtminstone en sak: Politiska budskap på Internet innebär visserligen inte automatiskt att fler kommer att rösta, men det är ett steg i rätt riktning.

Zaida Catalan, språkrör för Miljöpartiet:

– Internet är helt klart en viktig kanal för spridandet av politiska budskap. Jag gick ut gymnasiet för bara något år sedan och minns hur jag och mina vänner gick ut på Internet och sökte efter vad de politiska partierna stod för. När vi inte kunde hitta det, mejlade vi partiet och sa vad vi tyckte. Man ska absolut inte underskatta unga.

Jan Emanuel Johansson, politisk ombudsman i socialdemokratiska partiet:

– Det är svårt att nå ut till alla med sitt politiska budskap. Och det värsta är att de som behöver demokratin mest är de som använder den sämst. Det viktigaste är att väcka deras engagemang, att få dem att känna sig delaktiga i samhället. Internet är ett sätt, men de verkliga mötena är nog ännu viktigare.

I dag, torsdag, är det exakt 178 dagar kvar till riksdagsvalet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.