Industriarbetarnas tidning

Allt fler arbetare tar studenten

9 april, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Högskoleutbildning är ingen garanti för ett akademikerjobb. Nu finns det siffror på det. Bland LO:s invandrade medlemmar finns många med högskoleutbildning.

Totalt har 75 procent av LO-fackens medlemmar en gymnasieutbildning eller mer än så. Sett över en längre tidsperiod är det en mycket kraftig ökning, drygt 40 procent sedan 1981. Då hade bara hälften, 52 procent, av medlemmarna högre utbildning än grundskola.

– Det är glädjande att LO-medlemmarnas utbildningsnivå ökat så kraftigt, säger LO:s andre vice ordförande Ulla Lindqvist.

Hon anser ändå att LO:s nya kartläggning av medlemmarnas utbildningsnivå pekar på flera problem. Det finns till exempel fortfarande många som anser att de behöver mer kunskaper i det arbete de redan har. Samtidigt finns det en stor grupp som anser att de inte får använda sina kunskaper i arbetet. Inte minst bland invandrare finns det många LO-medlemmar med hög utbildning.

Tydligast syns det bland manliga arbetare som varit i Sverige kortare tid än nio år och som är födda utanför Norden, Europa, USA, Kanada, Australien eller Nya Zeeland. Hela 30 procent av dem har en eftergymnasial utbildning. Det kan jämföras med att fem procent av manliga arbetare som är födda i Sverige har en eftergymnasial utbildning.

LO:s färska kartläggning av medlemmarnas utbildningsnivå visar också att många fortfarande saknar gymnasieutbildning. De allra högsta andelarna med enbart förgymnasial utbildning finns inom Fastighets, Skogs- och träfacket, Industrifacket och Pappers. Där saknar 40 procent av medlemmarna gymnasieutbildning. I Metall och Grafiska fackförbundet är motsvarande siffra 27 respektive 36 procent.

Betydligt färre saknar gymnasieutbildning bland Elektrikernas (10 procent) och Kommunals (17 procent) medlemmar.

Högst andel LO-medlemmar med eftergymnasial utbildning finns i Hotell- och restaurangfacket.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen