Industriarbetarnas tidning

Avtal klart för grafikerna

16 april, 2002

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Strax före klockan 11 på tisdagen var flera hundra grafiker beredda med plakat och banderoller att gå ut i strejk. Då kom meddelandet från medlarna: båda parter hade tackat ja till medlarnas slutbud.

– Det känns skönt att vi slapp. Det är inte striden i sig som är det viktigaste, utan vi har nu visat att vi har muskler och att vi har medlemmarnas stöd, säger grafikernas ordförande Malte Eriksson.

Det var vid 21-tiden på tisdagskvällen då medlarna kom med sitt slutbud till parterna. Grafikernas förhandlingsdelegation behövde inte fundera alltför länge, budet var betydligt bättre än alla tidigare under denna avtalsrörelse.

– Vi är väldigt nöjda. Alla krav på att försämra våra villkor har slagits tillbaka och vi har fått gehör för våra synpunkter, säger Malte Eriksson.

Avtalet på 25 månader innehåller tre procents lönehöjning den 1 april i år och 2,5 procent nästa år, hälften i en pott, hälften garanterat till var och en. De med minimilön får ytterligare 0,5 procent om året.

Men den stora stötestenen denna avtalsrörelse var OB-tilläggen. Där blir det en uppräkning som följer löneprocenten.

– Det är en fullständig seger. Det är dessutom den högsta procentuella höjningen av OB-ersättningen under hela 90-talet, kommenterar Malte Eriksson.

Han är också nöjd med nästa punkt i avtalet, nämligen en arbetstidsförkortning från 1 april 2003 med 12 minuter i veckan, vilket motsvarar en ledig dag per år.

– Märk väl att vi har fått den rakt av, utan att behöva gå med på någon allmän flexibilitet av arbetstiderna. Lokalt kan man nämligen vara hur flexibel som helst, och det tycker vi räcker, förklarar Malte Eriksson.

Hos arbetsgivarna, Grafiska Företagens förbund, GFF, är tongångarna betydligt dystrare. Varken deras krav på att växla ner OB eller byta ut kortare arbetstid mot flexiblare sådan vann något gehör hos medlarna.

–  Det här stämmer till eftertanke. Vi tvingas nu till kostnadsökningar som vi inte kan vältra över på kunderna, säger GFF:s vd Lars Josefsson.

Han är besviken över att de inte fått förståelse för sådant som de anser behöver åtgärdas för att säkra branschens livskraft.

– Det här kan visa sig bli en pyrrhusseger för grafikerna. Jag är rädd för att konsekvenserna kan bli utslagna företag och förlorade jobb för grafiker framöver, säger Lars Josefsson.

På Munksjö Förpackningar i Norrköping fick de 180 grafikerna ställa in strejkplanerna och fortsätta att arbeta på sina skift i vanlig ordning.

– Avtalet blev väl hyfsat, det vi sett hittills, säger klubbordförande Mikael Hjerpe.

På Förenade Well i Brännögård var de varslade att strejka på torsdag. Kjell-Ove Lidén tycker dock att det är skönt att det i ställe blev ett bra avtal.

– Det här är en seger för medlemmarna, utan deras totala stöd i ryggen hade vi aldrig lyckats, säger Kjell-Ove Lidén, som även ingått i förhandlingsdelegationen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?