Industriarbetarnas tidning

Besvikelse efter nytt tvättavtal

30 april, 2002

Skrivet av ELISABET HOFF

Det nya tvättavtalet är klart. Trots att förhandlingsdelegationen, sex personer från tvätterierna, inte skrev under.

– Vi är frusterade, arga, besvikna och förvånade, säger Arne Bredberg.

Avtalet för 2 700 medlemmar i tvättindustrin var det sista av Industrifackets avtal. Uppgörelsen träffades i slutet av förra veckan (2002-04-26) och innebär en lägsta höjning med 227 öre per timme från första april i år och lika mycket nästa år. Därtill kommer en löneglidningsgaranti på 44 öre.

Detta är helt i linje med de överenskommelser Industrifacket tecknat för övriga branscher.

Kruxet är bara att det inte går att jämföra tvätterierna med andra branscher i industrin, anser Arne Bredberg och resten av förhandlingsdelegationen.

– På tvätterierna finns i princip ingen löneglidning, säger han.

– Därför skulle vi ha haft ett högre centralt påslag. För de anställda spelar det ingen roll var pengarna kommer ifrån. Fär dom räknas bara vad de faktiskt får.

Och vad tvätteriarbetarna får är inte mycket jämfört med övrig industri. Förhandlingsdelegationen har räknat ut att år 2000 var tvätteriarbetarens lön 3 000 kronor mindre per månad än den genomsnittlige industriarbetarens. I år kommer den att vara 3 500 kronor mindre och 2004 över 4 000 kronor mindre.

Detta talar sitt tydliga språk, anser förhandlingsdelegationen där alla själva jobbar fackligt på sina arbetsplatser och vet hur svårt det i praktiken är att driva de lokala förhandlingarna.

Branschen domineras av två stora koncerner – Simonsen och Berendsen – som styr sitt lönearbete med stenhård central hand. Bland de anställda är uppåt en fjärdedel visstidsanställda. Förslitningsskador är vanliga och sjukfrånvaron hög. Därför hade förhandlingsdelegationen önskat en starkare central hållning från Industrifackets sida.

Kurt Walther, avtalsekreterare på Industrifacket, försvarar uppgörelsen med att förbundet var tvungna att göra en samlad bedömning utifrån övriga avtal.

– Tvätteribranschens löneläge måste lösas på annat sätt, genom en annan arbetsorganiation på arbetsplatserna och att arbeta lokalt fackligt på ett annorlunda sätt, säger han.

– Vi har fått in skrivningar i avtalet som ökar möjligheterna till detta. Det är ett viktigt verktyg för att få upp lönerna i branschen.

Förhandlingsdelegationen hade alltså en annan uppfattning. I deras förslag fanns krav på en något högre lönehöjning per år, generella utlägg bägge åren utan möjlighet att fördela någon pott och en lönegarantiutveckling utöver de lägsta generella utläggen på tre-fyra gånger högre belopp än den som nu avtalats.

Arne Bredberg:

– Vi är förvånade över att förbundstyrelsen inte följde våra rekomendationer. Vi är också frusterade över att förhandlingsutrymmet varit extremt begränsat av andra branschers avtal, arga över att arbetsgivarna passivt inväntat de opartiska ordförandenas förslag och besvikna över att dessa inte tar hänsyn till verkligheten på tvätterierna.

– Men nu är avtalet träffat och då ska vi natuyrligtvis göra det bästa vi kan av det.

Förutom Arne Bredberg från Berendsen i Angered ingår följande personer i förhandlingsdelegationen: Ann-Louise Carlsson, Berendsen Vara, Barbro Hellkvist, Berendsen Eskilstuna, Hans-Åke Hellkvist, Reny Malmö, Catrine Näsmark, Simonsen Långsele och Eva Persson, Bergeå Avesta.

Uppgörelsen med arbetsgivarparten Almega tecknades under medverkan av opartiska ordföranden (opo) och gäller i 26 månader från första april i år.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.