Industriarbetarnas tidning

Demonstration i Motala

10 april, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Facket på Sanmina-SCI ger inte upp. Och de anställda har Motalaborna med sig. I går tågade 1 500 personer för den nedläggningshotade fabriken.

– Det var mycket bra. Imponerande att så pass många ställde upp, säger Uwe Braatz, klubbordförande för Metall på SCI i Motala.

Arrangörerna uppskattar att omkring 1 500 personer gick med i fackeltåget genom Motala. Bland talarna fanns bland annat socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist, själv född i Motala och Metalls förbundsordförande Göran Johnsson.

I morgon fortsätter förhandlingarna mellan företaget och facken. Från fackens sida är målsättningen fortfarande att fabriken ska få finnas kvar. En löntagarkonsult har kallats in för att granska Sanminas skäl till att lägga ner fabriken i Motala. Men parallellt med den förhandlingen pågår också diskussioner om vad som händer med de anställda om nedläggningen ändå blir av.

Den så kallade Norrköpingsmodellen, där ett bemanningsföretag hjälper de anställda att utveckla sig med bibehållen lön, är aktuell. De anställda som sagts upp från Ericsson fick dock ett helt år på sig för utbildning. De förslag som facken tittat på i Motala har hittills gällt sex månader.

– Vi har tagit till oss information om de lösningar som presenterats och ska diskutera vidare, säger Uwe Braatz.

Omkring 630 metallare förlorar sina jobb om Sanmina genomför nedläggningen av fabriken i Motala.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.