Industriarbetarnas tidning

Försäkringskassan lär sig svenska

2 april, 2002

Skrivet av AGNETA PERSSON

Svårt att förstå språket på försäkringskassan? Du är inte ensam. Nu lovar försäkringskassan bättring och tar fram en ny språkpolicy som ska göra informationen begriplig.

Krångel fram och tillbaka, obegripligheter och missförstånd på grund av svårt språk, är vanligt på försäkringskassorna. På grund av missar och frågetecken måste ifyllda blanketter ofta skickas i retur för att kompletteras. Det säger Annika Braide som är projektledare för försäkringskassans språkreform.

– Det är besvärligt för kunden och tar mycket tid på försäkringskassan, tid som skulle kunna användas till annat, säger hon. Historiskt sett har myndigheter kunnat leva på sina egna villkor. Nu ska vi bli mer begripliga och därmed mer tillgängliga.

Klar och tydlig information är också en fråga om rättssäkerhet, säger Annika Braide. Det händer att beslut överklagas på grund av att personen i fråga inte har förstått vad beslutet grundar sig på.

– Det kan också vara svårt att förstå våra kommuniceringsbrev, alltså de brev som vi skickar ut före ett beslut för att tala om hur beslutet förmodligen kommer att bli. Justitieombudsmannen (JO) har påpekat att de ser ut som riktiga beslutsbrev.

Med hjälp av en språkkonsult görs nu försäkringskassans blanketter om och rensas på onödiga detaljfrågor. Personalen får lära sig att skriva lagom långa meningar i brev och beslut. Expertspråket ska också översättas till begriplig svenska, och till sin hjälp har de anställda fått Svenska Språknämndens ”svarta lista” över språkliga krångligheter.

– Ord som ”utgå” kan betyda olika saker, säger Annika Braide. Det är ett ord som vi inte ska använda men som ändå slinker med ibland.

Förstår ni själva försäkringskassans krångelsvenska?

Ja, vi är ju experter på det här.

Språkpolicyn ska klubbas igenom före sommaren, och till hösten börjar försäkringskassans anställda på språkkurs.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.