Industriarbetarnas tidning

Grafiker mötte medlarna

9 april, 2002

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Medlarna kallade på tisdagen till sig parterna i grafikerkonflikten, Grafiska fackförbundet Mediafacket och Grafiska Företagens Förbund, GFF. Syftet var att sätta sig in i parternas olika ståndpunkter.- Vi har haft ett öppet samtal där vi har klargjort vår uppfattning, säger grafikernas förhandlingschef Tommy Andersson efter det tre timmar långa mötet.

Fram till torsdag ska medlarna fundera på problemen. Då drar de konkreta medlingsförhandlingarna i gång.

– Vi hade hellre tecknat ett avtal på egen hand, men vi accepterar självklart medlingen, säger Tommy Andersson.

Det är första gången i modern tid som grafikerna och GFF stått så långt från varandra att medlarna måste komma in. Tommy Andersson befarar att själva medlingsförhandlingarna kan ta hela helgen i anspråk.

– Vi har i alla fall kallat in vår avtalsdelegation till på måndag, säger han.

Då börjar det nämligen bli bråttom. Om medlarna då inte kan komma med ett bud som grafiker och arbetsgivare kan acceptera bryter punktstrejker ut på fyra well-företag klockan 14 på tisdagen.

Oeningheten rör löneökningarna och bevarandet av OB-tilläggen. 20 000 grafiker arbetar på de 2 500 företag som har avtal på civil- och förpackningsområdet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.