Industriarbetarnas tidning

Grafiker, Seko och elektriker går inte ihop

18 april, 2002

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Segelprojektet har nu gått på grund. Grafikernas, Seko:s och elektrikernas projektet att sjösätta ett helt nytt, gemensamt, förbund kom aldrig längre än till skrovbygget. Det är Seko som i dag beslutat att hoppa av projektet.

Grafikernas förbundsordförande Malte Eriksson är i kväll djupt besviken.

– Naturligtvis är jag ledsen och besviken. Jag tycker att det är väldigt synd att Seko:s medlemmar aldrig fick chansen att ta ställning till förslaget, säger han.

Efter snart ett års utredande i grupper kring ekonomi, ledning, a-kassa, avtal och förhandlingar, personal, tidning och annat läggs allt arbete till handlingarna.

– Vi har träffat så många otroligt duktiga och trevliga människor under utredningens gång från både Seko och elektrikerna. Båda förbunden har duktigt folk, som vi haft ett bra samarbete med, berättar Malte Eriksson.

Det blev en organisationsfråga som spräckte samarbetet.

I dag är grafiker och elektriker organiserade i geografiska avdelningar ute i landet. Seko däremot är organiserade i sina branscher, transport, energi, statsförvaltning, sjöfolk och kommunikation. Den organisationen var de inte villiga att rucka på. Malte Eriksson anser att Sekos organisation mera liknar en federation än ett gemensamt fackförbund.

– Om man ska ha ett oslagbart och starkt förbund måste man bygga upp en enda gemensam organisation, ett ”riktigt” fackförbund med sammanhållna geografiska avdelningar. Och det var ju ett starkt förbund vi skulle bygga, förklarar Malte Eriksson.

För en del i Seko:s Sjöfolksled kommer beslutet antagligen som en lättnad. De gick inte för så många år sedan in i Seko med löftet att de skulle få leva vidare som en sammanhållen branschorganisation inom Seko.

Elektrikerna beslutade redan i december att låta medlemmarna besluta om ett framtida förbund. De planerade att kunna hålla sin medlemsomröstning efter sommaren. Men i och med detta finns inget förslag att ta ställning till.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.