Industriarbetarnas tidning

Grafikerna utökar varslen

8 april, 2002

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Grafikerna utökade sitt varsel om punktstrejker under måndagen. Så sent som i fredags varslades fyra företag, och i dag varslades ytterligare fyra well-företag om punktstrejk i 24 timmar.- Vi vill markera att läget är ytterst allvarligt och vi understryker att vi är beredda att ta till det som krävs för att sätta tyngd bakom våra krav, förklarar grafikernas andre ordförande Jan Österlind.

Från och med klockan 14 torsdagen den 18 april klockan 14.00 strejkar grafikerna på Kappa Förenade Well i Eslöv, Munksjö Förpackningar i Nybro, SCA Packaging i Järfälla samt Stora Enso AB i Skene.

På arbetsgivarsidan jublar man inte precis åt varslen.

– Vi har nu mottagit två varsel i hög takt och vi tar verkligen detta på största allvar, säger Göran Henriksson, förhandlingschef på Grafiska Företagens Förbund.

Medlarna har varit i kontakt med båda parter för att sätta sig in i problemen.

– Vi har ingenting emot att medlare träder in, säger Göran Henriksson.

Förenade Well i Brännögård är en av de fyra well-fabriker som varslades i fredags om strejk den 16 april i 24 timmar. De 180 grafikerna där är beredda och står enade bakom grafikernas förhandlingsdelegation.

– Arbetsgivarna kommer bara med krav som innebär stora försämringar, anser grafikernas klubbordförande Kjell-Ove Lidén.

Grafikerna på Brännögård anser att lönebudet är alldeles för lågt, det täcker inte ens inflationen. Kravet på att frysa OB-ersättningarna är heller inte populärt. Någon arbetstidsförkortning vill arbetsgivarna heller inte gå med på.

– Vi kan inte gå med på ett rent nerköp, säger Kjell-Ove Lidén.

De andra tre företagen som varslats om punktstrejk den 16 april är Munksjö Förpackningar i Norrköping, SCA Packaging i Värnamo och Stora Enso i Thorsvik/Jönköping.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.