Industriarbetarnas tidning

Grafisk medling under veckoslutet

12 april, 2002

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

I dag, fredag 14 april, fortsätter medlingsförhandlingarna för 20 000 grafiker. Förhandlingarna väntas sedan fortsätta under hela söndagen och förhoppningen är att ett slutbud ska komma under måndagen eller senast klockan 11 på tisdag den 16 april.

Det är då bara tre timmar innan det första varslet om punktstrejk utlöses på fyra wellföretag.

Läget är minst sagt bekymmersamt för medlarna Benne Lantz, Gunnar Högberg och Gun-Sofie Rautiala. Parterna står mycket långt från varandra, och det handlar inte bara om pengar.

– Det gäller ju principer, och då finns det vanligtvis inte så stort utrymme för kompromisser, säger ombudsman Erik Georgii, som deltar i förhandlingarna.

Grafikerna tar strid för lönen, och för att bevara sina tillägg för obekväm arbetstid, OB-tillägg.

Arbetsgivarna har lagt ett lågt lönebud och vill växla ner OB

– Vi har bara mötts av krav på försämringar under förhandlingarna och det kan vi inte gå med på, anser avtalschef Tommy Andersson.

Ett rent löneavtal kan bli kompromissen medlarna kan tänkas komma fram till. Om de inte har ett bud som parterna kan acceptera utbryter 24 timmars punktstrejk klockan 14.00 den 16 april på fyra wellföretag. Det är Kappa Förenade Well i Brännögård, Munksjö Förpackningar i Norrköping, SCA Packaging i Värnamo och Stora Enso i Thorsvik.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.