Industriarbetarnas tidning

Karlshamns AB erbjuder konvertibler

5 april, 2002

Skrivet av LINUS BROSTRÖM

Karlshamns AB vill erbjuda personalen att teckna ett så kallat konvertibelt förlagslån. Om bolagsstämman ger klartecken kan varje anställd låna ut 150 000 kronor till bolaget. Om tre år kan den anställde välja mellan att få tillbaka sina pengar eller att få aktier till förmånlig kurs.

Industrifackets klubbordförande Tomas Gylling tar inte ställning till erbjudandet.

– Det är upp till varje enskild medlem att ta ett eget beslut om att teckna det här lånet.

Själv har han inte bestämt sig för om han ska teckna lånet. Han ser emellertid inga problem med att vara facklig representant på ett bolag där han själv kan bli delägare.

– Jag tror jag kan hålla isär rollen som klubbordförande från eventuellt delägande i bolaget. I dagens samhälle är vi ändå så insyltade i bolag via pensionsfonder och liknande. Det finns ingen möjlighet att hålla sig utanför aktiemarknaden.

Industrifackets förbundsordförande Leif Ohlsson vill inte kommentera klubbstyrelsens möjligheter att bli delägare i Karlshamns AB.

Fotnot: Ett förlagslån innebär att långivaren vid konkurs har rätt till betalning först efter övriga fordringsägare. Detta kompenseras genom att långivaren får högre ränta.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.