Industriarbetarnas tidning

Kursändring i skuggan av krisen

25 april, 2002

Skrivet av

Det senaste varslet från Ericsson handlar inte bara om telekomkris och svag orderingång. Varslet kan ses som ett led i företagets strategi att lämna över produktionen i andra händer.

På senare tid har allt mer av tillverkningen av Kistas och Nynäshamns produkter lagts ut på Elcoteq i Estland och på Flextronics i Polen. Trots det måste Nynäshamnsfabriken hyra in 200 arbetare för att klara produktionen.

Kista och Nynäshamn är knappast några fabriker i kris. Men nästan hälften av de anställda ska bort.

Ericsson fortsätter att omstrukturera efter strategin att all volymproduktion ska bort från företaget. Den signalen gav Ericssons ledning de anställda i samband med massuppsägningarna i Kumla och Linköping i fjol.

Att Ericsson vill skära ner på tillverkningen i exempelvis Kista-fabriken är bara en konsekvens av den strategin.

För trots att Kista-fabriken är den enda av Ericssons enheter som befinner sig nära utvecklingsavdelningen väljer företaget att, som Kista-metallarnas klubbordförande Anton Zampoukos uttrycker det, ”demolera den”.

Kista-fabriken har varit lyckosam och lönsam. Här har de anställda fått arbeta med framtidsprodukter inom telekommunikation. De har motsvarat kraven som den snabba tekniska omvandlingen ställer på personalen. Fabriken har kunnat uppvisa en hög innovationsnivå bland de anställda, och på verkstadsgolvet finns ett omvittnat kreativt klimat som häromåret gav fabriken pris från Svenska institutet. Fabriken var bäst i Sverige på förslagsverksamhet, hette det.

Normalt brukar det vara en typ av arbetsplats som varje företag slår vakt om. Men vad är normalt inom dagens Ericsson som förlorat miljarder under årets första kvartal?

Karlskrona, Visby, Östersund, Söderhamn och delar av Katrineholm såldes en gång ut. Där fick andra företag ta smällarna när det var dags för nerdragningar. Norrköping, Linköping och halva Kumla lades ned och där fick Ericssons ledning ta mycket stryk i media.

Att nu slå till mot enheter i närheten av Stockholm kanske inte väcker samma uppmärksamhet. Ericssons ledning kan dock visa handlingskraft inför den kapitalmarknad som man hoppas ska vilja skjuta till 30 miljarder kronor för att koncernen ska komma på fötter igen.

Det strategiska steget bort från produktionen döljs i Ericssons kris. Då ”demoleras” fabriker som är både prisbelönta och som har så mycket att göra att de tvingas anlita hundratals inhyrda för att klara leveranserna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.